Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.22. Művelődés

“Minden ember lelkében egy dal van....”

A.E.Csütörtök este a XXI. Közmûvelõdési Napok alkalmával adták át Nagyajtán, a kilencedik Erdõvidéki Kultúrájáért Díjat, melyet idén a középajtai nyugalmazott pedagógus, Kubánda Gizella vehetett át. A kitüntetést a tanító a pedagógiai pályán felvállalt áldozatos, lelkiismeretes, és generációkat a tudásra, a hagyományõrzésre nevelõ munkájával érdemelte ki, aki tanár társaival, kollégáival egyetemben, a 60-70-es években nemcsak megszerezte a tudást, a kultúrát, hanem azt tovább is tudta adni a közösségnek - hangzott el a díjátadón.
Demeter László, a Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület elnöke elmondta, az Erdõvidék Kultúrájáért díjat 2005-ben azért hozták létre, hogy bizonyítsák: egy ember lehet a saját szülõföldjén is próféta. Ez mára bebizonyosodott, amit az eddig átadott nyolc kitüntetés is igazol, - elmondta, úgy érzi, a mostani díj sem került méltatlan helyre, hiszen egy olyan személy kapja, aki saját hazájában próféta tudott lenni. Bihari Edömér, a község polgármestere, a tanító néni nevelõ munkáját méltatta, aki a nehéz idõk ellenére is a tanítványaiba tudta csepegtetni õseink szeretetét, és a hagyományainkhoz való ragaszkodást.
Az ünnepelt laudációját Barabás Mihály ny. tanár mondta el, kiemelve, hogy amit Kubánda Gizella elért tanárkolléggáival Középajtán, az mindmáig példaértékû. Kubánda számos rangos elismerésben részesült, emellett szervezõje, és részese a "középajtai csodának", a híres nagyajtai Népi Táncegyüttesnek is, melyrõl egy korabeli riportfilmet is megnézhettek a jelenlévõk.
"Saját falumban próféta tudtam lenni, de ennek az egy feltétele, hogy nemcsak szolgáltam, hanem szerettem is a közösségemet." - mondta a díj átvételekor a könnyeivel küszködõ pedagógus, aki egy Babits Mihály idézettel köszönte meg az elismerést.
Azt est folyamán fellépett a baróti Zathureczky kórus, Tatár Zsuzsanna ny. pedagógus Reményik Sándor versét szavalta, Bereczki László ny. refor
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.