Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.22. Közélet

Ne váljon az ígéret halkuló visszhanggá!

ALBERT EGON Csak úgy recsegett-ropogott a híd Nagyajta és Apáca között akkor, amikor egy jól megpakolt, nagyobb tehergépkocsi átdöcögött rajta. A hepe-hupás gödrök alatt csak úgy nyögtek az évszázados, elkorhadt, fa támpillérek, hangos reccsenésük az ijesztõ jövõt érte tetten, hiszen itt nem az a kérdés, hogy összedõl-e valaki alatt, hanem, hogy mikor?
A kocsi szerencsésen átért, és a döbbenet rögtön alábbhagyott, odébb a pillanat történéseit figyelemmel kísérõ biciklisek tovább folytatták útjukat, mintha mi sem történt volna, napi rutin lett ez is, megszokták már a reccsenést, az ide-oda inogást. Láthatóan ez senkit nem zavar, s valóban ebbe a keserû és egyben félelmet ébresztõ megállapításba vegyül némi igazság is. Hosszú éveken keresztül vajúdik már ez a vidék ezzel a problémával, - tehát hozzászoktunk, mint ahhoz is, hogy mindmáig semmi elõrelépés, semmi konkrét és kézzelfogható tett nem történt annak érdekében, hogy itt megváltozzék valami.
Látszólag nem gond, vagy eddig nem volt az, hogy esetleg valaki, valakik tragédiát kell elszenvedjenek azért, hogy a híd kikerüljön a mellõzött tennivalók listájáról. Mindegy volt az is, hogy ki mekkora jármûvel közlekedik egy olyan átjárón, mely kis túlzással a dzsungelekben lévõ függõhidak instabilitásával vetekedik. Legyintettek rá, vagy éppen nem volt rá megfelelõ közös politikai akarat (?), akkor, amikor azzal szembesülünk folyton, hogy elszigetelõdik a vidék. Lassan életveszélyessé váló hídjaink mellett évtizedes járhatatlan útjaink azok, melyek nem egy idelátogató, vagy elszármazottként hazalátogató szemében jellemez minket. De akarattal, mulasztással vagy véletlenül jutottunk oda, ahol most tartunk, hogy gyakorlatilag sem Nagyajta, Vargyas, sem pedig a Hatod felõl nem, vagy csak nagyon bajosan lehet megközelíteni e térséget?!
A kor autonomizáló, decentralizáló, regionalizáló divatjával ellentétben az aktuális - a saját bõrünkön érezzük - dolgokról még mindig nagyon ritkán esik szó, mert leginkább szeretjük hanyagolni, véka alá rejteni a szennyest. De megoldatlan dolgaink, ügyeink néha felszínre kerülnek, egy híd, egy járhatatlan útszakasz, egy ledõlt épület, vagy elszalasztott lehetõségek formájában. Találtunk rá megoldást? Minap az apácai hídnál tartott találkozón elhangzott: ez a vidék megérdemli, hogy hídja legyen. Nos, a feladat adva van, s hogy e kijelentés ne váljon halkuló visszhanggá a tettek csöndjében, akkor, ha már járható útjai egyelõre nem is, de legalább egy új hídja legyen a térségnek!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 848. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.