Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 847. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.15. Közélet

Felsõrákoson mára a fürdés is luxuscikk 

A.E Ugyanolyan adófizetõi a városnak, mint bárki más, mégis az egyik legjobban elszigetelt település hírében áll Felsõrákos. Az elmúlt 23 év alatt nem sok minden épült itt, s az a kevés is, amit ide építettek (aszfaltút), hamar az enyészet útjára lépett. Az infrastruktúra hiánya évek óta nagy szívfájdalma a falunak, bár több alkalommal is megígérték már politikusaink, hogy jobban szem elõtt tartják a rákosiak érdekeit, ennek eddig nem sok foganatja lett. A normális, járható út igénye mellett, a másik nagy igény a faluban a vezetékes víz bevezetése lenne, ugyanis ennek hiányában mindenki úgy oldja meg napi vízszükségleteit, ahogyan tudja, legtöbben a kutakból fedezik szükségleteiket.

A tavalyi száraz esztendõ miatt a kutakból a víz lassan elapadt, és mivel az idei sem volt valami csapadékos, így a a faluban egyre inkább felütötte a fejét a vízhiány. Már a nyár elején gondok adódtak a vízzel, amit a polgármesteri hivatal úgy oldott meg, hogy tûzoltókocsit küldött le heti két alkalommal, ebbõl pótolták a hiányt. Ez azonban nem mehet így míg a világ, és bár néhol megoldották a víz problémáját az új kutak ásásával, az automata mosógéppel való mosás, vagy a fürdés egyes családoknál luxusnak számít, és jön a tél – ismertettek az állapotokkal a faluban.
Megtudtuk, nemrégiben amolyan gyûlés félét is összehívott a falu képviselõje, Kotecz Attila, ahol Lázár-Kiss Barna polgármester is jelen volt. Ott vetõdött fel újból a víz problémája, sokan úgy látják, erre valami megoldást kell találni, hiszen míg a világ nem hordhatják viderrel vagy mûanyag edényekkel a Barótról lehozott vizet.
Kotecz Attilával telefonon sikerült beszélnünk, aki tudatta, valóban vannak gondok, habár most már kevésbé, mint nyáron. Elsõsorban a megoldáson kell most gondolkozni, és mérlegelni azt, hogy miként lehet ezt a legolcsóbban megvalósítani. “Beszéltünk az emberekkel, körülbelül 140 helyre mentünk el, és kértük ki az emberek véleményét, jó része abban is benne van, hogy ha kell, akkor állja a vízbeköttetés díját is, ami családonként 1000 lej körül lehet.” - mondta Kotecz. Két lehetõség vetõdõtt fel, az egyik költségesebb, ez a Darázsforrásból való víz vezetése, a másik az olcsóbb megoldás, a Technika teleprõl való vezetékes baróti víz elvezetése Felsõrákosra. A rákosiaknak több éve már, hogy szívügye a Darázsforrás, most is kiállnak mellette, fõként azok, akiknek nem gond a vízhiány, akik viszont mindennap szenvednek emiatt, azoknak mindegy, honnan vezetik, csak legyen már víz.
Megkérdeztük a polgármestert is, aki egyelõre más lehetõséget nem lát, mint ami eddig volt, tehát marad a tûzoltókocsi. Elmondta, megérti az emberek gondjait, de idén már nem tud mit csinálni, a megoldás tehát jövõre marad. Sürgõsségi rendelettel próbálunk kiútat keresni, az biztos, hogy én az olcsóbbikat preferálom, hamarosan beszélek egy tervezõvel, és megnézzük, melyik javaslat lesz kedvezõ anyagilag – fogalmazott. Addig pedig marad a vízhordás.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 847. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.