Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.11.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 846. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.11.08. Közélet

antal Manapság ez a legjobb maszlag, amit az istenadta néppel bármikor, bármilyen helyzetbe le lehet nyeletni. Az igazság az, hogy a hiányosság indokaként minden egyes alkalommal bevesszük azt, hogy nincs pénz, de sajnos a választási ígéretek özönében ugyanúgy elhiszük azt is, hogy lesz majd. Az elmúlt mandátumban nem volt pénz, mert nem jól választottunk, fordult egyet a világ, de most sincs pénz. Valójában több-kevesebb mindig volt és lesz is, csak meg kell kapni az útját a megszerzésnek, élõ példája Bardoc község. No, meg amit nem szabad felejteni, minden a gazdán fordul, akinek a kezére adod a kevés, vagy a sok pénzt. Nem a bibliai tálentumokkal hozakodok elõ, hisz jelenünkbõl is van elég konkrét, kézzel fogható példa.
Ezelõtt harminc évvel, a bányával Barótra került két idegen legény, a jól ismert garzonokban kezdték az életet. Munkásemberek voltak, ugyanazért a munkáért ugyanazzal a jövedelemmel. Családott alapítottak, két-két gyerek született. Ma, ugyanazokkal a lehetõségekkel, az egyik saját házzal, több hektáron gazdálkodó, tehetõs gazda, a másik lassan a széklábát is eltüzeli a blokk ablakán kivezetett kürtõcsöves kályhában.
Ha már gazdáknál, s háznál tartunk, a belsõség mutatja, hogy ki lakik a kapun belül. A négyszögbe rakott trágyadombot, az elszivárgó lének ásott gödröt szembeállítom, a csak úgy kihajigált ganécsomóval, s az udvaron, hosszan a kapu alatt kifolyó ganélével. Azt hiszem, mindkét porta jellemzi gazdáját, de az úton járók, vagy az udvarra belépõk komfortérzetét is befolyásolja.
így mûködik az élet kicsiben, de nagyban is érvényesek ezek a szabályok. A Bardoc község példája, a két külvidéki legény esete, s a ganédombos porták párhuzama, felnagyítva, település-szinten is általános érvényû igazságok. A félig visszatemetett utcai gödrök, a zöldövezet derékig nõtt burjánja, a meg nem locsolt, kiszáradt virággruppok, a féloldalasra visszanyesett útszéli fák, a télen meg nem hintett utak, vagy a gombolyag kõvel csúszásmentesített kaptatók, az útszélén összegyûlt, össze nem takarított szeméttel keveredett téli hintés, a helyenként hótól meg nem pucolt járdák, az össze-vissza színre meszelt, vagy meg nem meszelt ház arculatok, az adminisztratív területhez tartozó, útra kinyúló földvégek, kar vastagságúra hízott, több méteres burjánja, mind-mind a gazdát jellemzi.
Mert ugyanazzal az összeggel lehet gazdálkodni úgy is, így is.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 846. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.