Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.10.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 843. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.10.18. Közélet

Jövõ vasárnap mindenkit Eresztevényre várnak

A.E  A Székelyek Nagy Menetelésén való részvételre szólított fel a baróti EMNT és az EMNP, a szerda délben tartott sajtótájékoztatón. Bocz Zoltán, a Nemzeti Tanács elnöke és Szép Béla, a Néppárt elnöke ismertette az október 27-ével kapcsolatos forgatókönyvet. Az elnökök hangsúlyozták, nem szándékszanak kisajátítani a szervezkedést, nyitottak minden irányban, hiszen a közös fellépés nagyon fontos, de egyelõre sem az RMDSZ, sem pedig az MPP nem egyeztetett velük. Elmondták, a fõszervezõ SZNT néhány tagjával a napokban folytattak beszélgetéseket ez ügyben, de konkrétumot egyik fél sem fogalmazott meg. Úgy érzik, nem várhatnak tovább, így hozzákezdtek a buszjáratok megszervezéséhez, hiszen sürgeti az idõ. Információink szerint a többi magyar párt is “csendben” szervezkedik, nemrégiben Sepsiszentgyörgyön tárgyaltak az RMDSZ, az MPP és a SZNT képviselõi, bár egyelõre külön utakon járnak, a baróti polgármester Lázár-Kiss Barna elmondta, úgy tudja, hamarosan a helyi EMNT és EMNP-vel is tárgyalóasztalhoz ülnek. A tét nem kicsi, hiszen egy esetleges kudarc (becslések szerint minimum 47 ezer ember kell az élõlánchoz) megkérdõjelezi a kitûzött célt: az autonómia ügyét. 

“A nagy menetelésre az EMNT és az EMNP közösen szervez buszjáratokat, a Néppárt eddig is kiállt a székelyek autonómiájáért, és ezután sem lesz ez másként, a küzdelmet folytatni akarjuk! Ezennel felhívást is intézek Erdõvidék lakóihoz, hogy jövõ vasárnap mindenki jöjjön el a Maksa melletti Eresztevényre.” - fogalmazott Szép Béla.
Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy aki csatlakozni akar a meneteléshez, illetve ezt busszal akarja megtenni, akkor jövõ csütörtökig feltétlen jelezze nekik. Az EMNT az EMNP, valamint az EMI egész Erdõvidéket akarja mozgosítani, így a környék falvaiban, és községeiben is lehet jelentkezni. Barót: Néppárt, Magyar állampolgársági iroda, Vargyas: dr. Farkas Domokos, Bodos: Gáspár Jenõ, Erdõfüle: Csog Ignác két üzletében, Székelyszáldobos: Benkõ Béla, Olasztelek: Tókos Sándor, Bardoc: Tókos Zsolt, Bibarcfalva: Kencse Sándor, Felsõrákos: Péter Judit, Köpec: Szabó Attila, Bölön: Kozma Albert, Kisbacon: Boda Csaba, Nagybacon: Kusztos Vilmos.
Az út a nagy menetelésre nem lesz ingyenes, hiszen az EMNT-nek és EMNP-nek nincsenek erre anyagi forrásai, ennek ellenére az ár oda-vissza maximum 10 lej lehet, az összeg a résztvevõk számától függõen csökkenhet, de semmiképpen nem nõ.
“Minden településrõl 27-én reggel 9 órakor indulnak a buszok, 11 órától a résztvevõk ökumenikus istentiszteleten vesznek részt, majd 12-kor veszi kezdetét az úgynevezett menetelés két irányba. Megkérek mindenkit, hogy aki tud, hozzon magával székely, vagy magyar zászlót, illetve transzparenseket, ugyanakkor kerüljük a pártlogók és egyéb megosztó pártüzengetéseket. – ismertette a programot Bocz Zoltán. A két vezetõ a sajtótájékoztató során többször is nyomatékosította: szó sincs különcködésrõl, nem akarnak kiközösíteni senkit, csupán elérkezettnek látták az idõt arra, hogy nekiálljanak szervezkedni. Õk a közös fellépés hívei, csupán a kötelességüket végzik.
Megkerestük Lázár-Kiss Barnát, Barót város polgármesterét is, aki elmondta, õ is fontosnak tartja, hogy ott legyen mindenki október 27-én Maksa mellett, Eresztevényen. Éppen ezért, az RMDSZ is indít buszjáratokat, azt azonban mindenképpen szeretnék, hogy a járatok közösek legyenek a többi párttal, ezért a napokban megkeresik õket: “Kedden délután egyeztettünk Sepsiszentgyörgyön, ahol jelen volt a SZNT részérõl Izsák Balázs, Gazda Zoltán (MPP), és Tamás Sándor megyei tanács elnök is, itt leszögeztük, hogy ki mit vállal fel. Elsõsorban most az a fontos, hogy megtudjuk mutatni, hogy egységesek vagyunk, és túl tudunk lépni a pártpolitikán. Ám, ha az egység helyett ismételten megoszlunk, akkor akár a visszájára is sülhet el az egész. Ha nem leszünk ott elegen, akkor épp a kitûzött cél kérdõjelezõdhet meg, az, amiért tulajdonképpen küzd Székelyföld, az erdélyi magyarság.”
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 843. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.