Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.10.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 841. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.10.04. Közélet

Idén a villannyal fûtõk is kapnak támogatást

A.E Bár hivatalosan még nem közölték le a feltételrendszert, az már biztosra vehetõ, hogy idéntõl azok is jogosultak fûtéstámogatásra, akik villannyal fûtenek (villany kályha, elektromos fûtõtest, stb ) a téli hónapokban. A baróti Polgármesteri Hivatalnál elmondták, eredetileg hétfõn (október 7-én) el akarták kezdeni az új kéréstípusok kibocsájtását, ám egyelõre ezzel még várniuk kell.
A tavalyihoz képest a dokumentációk összeállításával kapcsolatosan nem történtek nagy változások, a csalások kiszûrése viszont szigorodott.
Az anyagiak terén sem történt nagy változás, nagyjából a tavalyi támogatási összegek maradtak, mint ahogyan megmaradt a 615 lejes plafon is. Ami viszont lényeges változás, és jó hír, az az, hogy idéntõl a nem szociális segélyesek is egyben kapják kézhez a fapénzt. A gáz és villany esetében, ahogy eddig is, a megítélt támogatást a szolgáltató vonja ki a havi számlából.

Az úgynevezett fûtéstámogatási “szezon” november 1-tõl egészen március 31-ig tart (5 hónap).
A kérések leadási határideje november 20-a, a fával tüzelõk esetében lényeges dolog a határidõ, hiszen aki leadja, az egybe fogja kézhez kapni az öt hónapnyi összeget. Aki pedig november 20-a után adja le, az már csak négy hónapot kap – tájékoztattak a Baróti Polgármesteri Hivatal szociális irodájánál.
A kritérium rendszerben is történtek némi változások, azok esetében, akik villannyal fûtenek, a törvényes elbírálás elõtt, a hivatal részérõl a helyszínen leellenõrzik, hogy a támogatást igénylõ, például valóban elektromos áramot használ-e a fûtéshez. A dokumentáció, a kérdõív összeállításánál kötelezõ részletes jövedelembevallást tenni, és igazolni kell az ingatlanhoz való jogot (a lakás használatára vonatkozó okirat). A kizáró jellegû pontok (gáz és fa) pedig minden esetben megegyeznek a “szociálosokéval. “
Azok számára, akik tavaly is próbálkoztak a rendszer átverésével, nem jó hír az, hogy az egyre inkább digitalizálódik, mely a csalások azonnali kiszûrését eredményezi. A Megyei Kifizetési Ügynökség egy adatbázisba rendszerezi azokat a személyeket, akik már valamiféle támogatást kaptak, vagy szociális munkát végeznek, és ez után kapnak állami támogatást.
Tavaly sokan fennakadtak azon, hogy nem valloták be azt, hogy kaptak például a Mezõgazdasági és Kifizetési Ügynökségtõl támogatást. Olyan esetek is voltak, amikor a kedvezményezett nem szólt, hogy idõközben megnõtt a jövedelme, mivel munkába állt, illetve egyéb támogatást követõen többletjövedelemhez jutott.
A szociális irodánál felhívják mindenki figyelmét, hogy a kellemetlenségek, utólagos reklamálások elkerülése végett, ha változás van (elhalálozás, születés, munkába állás, fizetésnövekedés), azt a legrövidebb idõn belül jelentsék. Ellenkezõ esetben három hónapon belül vissza kell fizesse a megkapott támogatást. Hogy kiszûrjék a csalókat, - még az elbírálás elõtt -, a letett kérések 60%-át le kell ellenõrizniük, fõként azokat a személyeket, akiknek a dokumentációja gyanús. 2012-ben, fûtéstámogatást Baróton és a hozzá tartozó falvakon összesen 850 személy kapott, ami fele-fele arányban oszlott el a fa és a gázasok között, idén körülbelül 1000 személy kaphat valamiféle fûtéstámogatást.
A támogatásra a kitöltött kéréseket a Polgármesteri Hivatalnál (hátul) kell leadni munkanapokon a következõ órarend szerint: hétfõn, kedden, csütörtökön 10-14-óráig, szerdán 10-16,30, és pénteken 10-13-óra között.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 841. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.