Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.27. Művelődés

Túl a kisbaconi üveghegyeken, volt egy Paprika Jancsi Tábor

Erdõvidéken, Setétpatakán 11. alkalommal szervezték meg a Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábort. A táborról a fõszervezõ Farkas Erzsébet kisbaconi tiszteletes asszonyt kérdeztük.

 


Mi volt az idei Paprika Jancsi szín- és bábjátszó tábor elsõdleges célja és alaptémája?


A tábor célja közösségfejlesztés, jellemformálás, önbizalom erõsítése, kiegyensúlyozott, egészséges életmódra nevelés, a testi, lelki és szellemi fejlõdés által, az önképzés ösztönzése, és tapasztalati tudás megszerzése, mindez élménypedagógiai módszerekkel, a beszéd- és kifejezõkészség fejlesztése szín- és bábjátszás segítségével, a magyar kultúra, a magyar irodalom iránti fokozottabb érdeklõdés felkeltése, pozitív keresztyén értékrend generálása.
"Égig ér-e a paszuly? Ha minden igaz, akkor bizony, akár a mesében, égig ér majd a paszuly! Nem tréfa. Valóság lesz." Az idén így hirdettük meg a tábort, és legfõbb célja az volt, hogy a mindannyiunkban levõ gyermeki hit, kíváncsiság, megismerés és cselekvési vágy az csodát tehet, és varázslatos világok nyílnak meg elõttünk, ha elhisszük, hogy elvetünk egy haszontalannak tûnõ paszulyszemet, az kikel, és hozhat egyféle boldogságot. E gondolatok köré építettük fel a foglalkozásokat, válogattuk a meséket, a sok-sok játékot, énekeket, táncot. Útravalóul mindenki elkészítette varázstarisznyáját, ebbe került a napocska, a hétpettyes katicabogár, a királylány meg a királyfi.


Milyen programokkal és foglalkozásokkal sikerült elérni, hogy a játék és a szórakozás mellett, egy tudatos énkép fejlõdésben is részesüljenek a gyerekek?


A napi tevékenységeket tánccal és nagy közös játékkal kezdtük. A foglalkozások korcsoportok szerint, különbözõ forgó mûhelyekben történtek, így minden táborlakó részt vett minden foglakozáson.
A "Varázskuckóban" varázslatos dolgok kerültek ki az ügyes kezek alól. Kedden Veres Ildikó kisbaconi óvónéni vezetésével nemezlapokból tarisznyákat varrtunk. Öröm volt látni, hogy a kamasz fiúk milyen türelemmel és megelégedéssel varrtak. Ebbe kerültek bele szerdán a süthetõ gyurmából készült kincsek, a napocska, a katicabogár hûtõmágnes, szebbnél szebb ékszerek, melyeket a vargyasi Dobai Máriával készítettünk. Csütörtökön nemezeltünk labdát, nyakéket, királylányokat meg királyfikat. Esténként diafilmet vetítettünk, ének, tánc és játék által jobban megismerhettük a résztvevõk tájegységeit.
Az Egyszer volt hol nem volt házban minden varázseszközt megkaptunk arra, hogyan kerüljünk ki Hetedhét ország labirintusából. Az "Élõ Könyvtár" számomra hatalmas élmény volt. Azok a kamaszok, akik kisiskolás koruk óta visszajárnak, kellõ komolysággal és felelõsséggel játszottak végig egy teljes napot Demeter Gyöngyi mentorálásával. Szerdán, a Bújj-bújj zöld ág napján, Baranya megyébõl érkezett (Felsõszentmárton) iskolásoktól horvát kólót tanultunk. Mi pedig a gólyatáncot tanítottuk meg nekik. Dínom-dánom esten õrtüzet gyújtottunk, és Hencidától- Boncidáig mindent bejártunk a pár nap alatt.
A hét alatt, feljutva az "égig érõ paszuly" tetejére, ami tele volt meglepetésekkel, megpróbáltatásokkal, és mindennel, amit egy tábor rejthet, megtapasztalhattuk, mennyire bátrak, magabiztosak, segítõkészek tudunk lenni, szorongásainkat, félelmeinket le tudjuk küzdeni, önmagunk lehetünk, megtapasztaljuk a valahová tartozás élményét, és közösen minden akadályt könnyedén átvészelhetünk. Ezeket az élményeket a táborzáró esten, a kisbaconi kultúrotthon világot jelentõ deszkáin próbáltuk átadni. Benedek Elek A só címû meséje került feldolgozásra, az alsó tagozatosoknál. Janikovszky Éva Ha én felnõtt lennék és Kire ütött ez a gyerek címû mûveit dolgozták fel az V-VIII, illetve az ifis csoportban. Ezenkívül láthattunk a fiataloktól egy improvizációt.


Kik voltak, akik levezették a foglalkozásokat?


Vezetõk: Cseke Péter bábszínész-színész (Marosvásárhely), Cseke Erzsébet tanítónõ-színész (Marosvásárhely), Demeter Gyöngyi drámapedagógus (Barót).
A tábor végezetével a szervezõnek mi jelenti a legnagyobb sikerélményt?
Számomra mindig az a legnagyobb öröm, amikor látom a szemekben a csillogó örömet, az igazi mosolyt, mert csodák mindig vannak, ha hiszünk bennük!

Dobai Mária
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.