Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.27. Művelődés

Bibarcfalva huszárkapitányáról 

A.E.Az 1848-49-es szabadságharc egyetlen erdõvidéki huszárkapitányáról, Borbáth Lászlóról emlékeztek meg múlt csütörtökön a bibarcfalvi temetõben. Ezt követõen, Baróton, Erdõvidék Múzeumában, Süli Attila magyarországi hadtörténész, Kossuth Lajos erdõvidéki huszárkapitánya: Borbáth László címmel, vetített képes elõadására és könyvbemutatójára is sor került. Borbáth vezette azt, a kimondottan önkéntes erdõvidékiekbõl verbuválódott huszárhatárõr ezredet, amely a szabadságharcok során, mindvégig megõrizte függetlenségét, és vett részt Háromszék, Erdõvidék önvédelmi harcaiban.

A bibarcfalvi koszorúzással és megemlékezéssel kapcsolatosan, Demeter László muzeológus sajnálatosnak nevezte azt, hogy a 2009-ben felújított Borbáth László sírhelyére valaki saját sírkeretet helyezett. Bár személyérõl keveset tudunk, mégis a vidék, és fõként Bibarcfalva egyik jeles szülöttének emléke többet kellene, hogy jelentsen a közösségnek - fûzte hozzá.
A székelyszáldobosi felmenõkkel rendelkezõ Borbáth László katonai pályája 1829-ben kezdõdött, ekkor lép be a hadseregbe, 1848-ig – mivel nem volt háború –, csak õrmesteri rangig jut. Már hadnagyként, elsõ komoly feladatát 1849-ben kapja, amikor azt parancsolják, hogy Erdõvidéken szervezzen meg egy önkéntes lovas csapatot, így jön létre az elsõ kimondottan helyiekbõl álló erdõvidéki lovas század. Feladatuk a határszélek védelme, a felderítés, a portyázások. A román felkelõkkel vívott harcban hívja fel magára a figyelmet, így kap fõhadnagyi, majd késõbb kapitányi rangot – ismertette az erdõvidéki kapitány pályáját Süli Attila.
Az orosz betörést követõen, csapatával, a túlerõvel szemben, folyamatos visszavonulásra kényszerül, végül Erdõszentgyörgyön oszlik fel az erdõvidéki lovas század.
A forradalom utáni bebörtönzést sikerül megúsznia, ám sajnálatos módon, Várady József volt honvéd fõhadnagy révén, belekeveredik a Makk-féle összeesküvésbe, ami miatt elõször halálra ítélik, majd büntetését 18 év vasban töltendõ kényszermunkára “enyhítik”.
Péterváradról (Vajdaság) 1858-ban, uralkodói amnesztiával szabadul, hazatérve megyei tisztségviselõ, és tartalékos századosi szerepkört is betölt. Borbáth László 1898-ban hal meg falujában, Bibarcfalván, hamvai a falu temetõjében nyugszanak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 840. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.