Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.20. Közélet

Fuss Te is Székelyföldért, az önrendelkezésért!

A.E.Nem mindennapi vállalkozásba fogott a székely gyökerekkel rendelkezõ, székelyhidi születésû, jelenleg magyarországon élõ Juhos Gábor maratonfutó, társával, a gyergyóalfalusi Csató Józseffel, körbefutják Székelyföldet, az 500 kilométeres távot a tervek szerint szeptember 15-28 között teszik meg. A maratonfutók minden településen egy-egy fenyõfát ültetnek el. Szeptember 23-án érkeznek Erdõvidékre, Nagybacon-Bibarcfalva-Olasztelek-Vargyas útvonalon hagyva el a vidéket 24-én reggel. A helyi szervezõk (EMNT, Csillagkövetõk Civil Egyesülete, BVSC) arra biztatnak mindenkit, hogy aki teheti, vegyen részt az eseményen, ha nem is fut, akkor az említett útvonalon álljon ki egy székely zászlóval. Aki Erdõvidéken csatlakozni akar a futókhoz, az szándékát mindenképpen jelezze Bocz Zoltánnál (0744-362341).


A program szerint Juhos Gábor és Csató József szeptember 23-án, reggel 10 óra körül érkezik Nagybacon községbe, ahol Simon András nagybaconi polgármester fogadja õket, szálláshelyükön, Vargyason, a kultúrotthonban este nyolc órakor mûsort tartanak a Csillakövetõk Civil Egyesülete szervezésében.
“Idén Tusványoson keresett meg minket Juhos Gábor, aki elmondta nekünk, hogy mint elszármazott székely, tenni szeretne valamit - természetesen politikamentesen-, szülõföldjéért, és ha mi segítünk neki, akkor õ körbefutná Székelyföldet” - tájékoztatott az elõzményekrõl Bocz Zoltán, a baróti EMNT elnöke.
A Székelyföldi Maraton elsõdleges célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a székelyföldi helyzetre, egyben érzékeltetve azt, hogy a maratonfutás is testi, lelki, mentális küzdelmet igényel ahhoz, hogy célba érjünk, akárcsak az autonómia, az önrendelkezés ügyét sem lehet áldozat, és küzdelem nélkül kivívni.
Az EMNT elnök elmondta, eddig nagyon pozitív volt úgy a települések elöljáróinak, mint az itt élõknek a hozzáállása a maratonnal kapcsolatosan, így reméli, szeptember 23-a tömegeket mozgat meg itthon is.
A Székely Maraton Hátralévõ útvonala, (kiemelve az erdõvidéki szakasz).
Szeptember 20: Újtusnád–Tusnádfürdõ-Sepsibükszád-Szent Anna tó felé vezetõ letérõ-Bálványos-Torja Szeptember 21: Torja-Kézdivásárhely-Szentkatolna-Imecsfalva-Zabola-Kovászna-Pake-Barátos. Szeptember 22: Barátos-Cófalva-Réty-Sepsiszentgyörgy-Oltszem-Málnás. Szeptember 23: Málnás-Málnásfürdõ-Hatodtetõ–Nagybacon –Bibarcfalva-Barót–Olasztelek–Vargyas. Szeptember 24: Vargyas-Oklánd-Homoródszentmárton-Felsõboldogfalva-Székelyudvarhely. Szeptember 25: Székelyudvarhely-Boldogfalva-Bikafalva-Bögöz-Décsfalva-Nagygalambfalva-Betfalva-Székelykeresztúr-Csekefalva-Szentábrahám-Gagy. Szeptember 26. Gagy-Bözödújfalu-Erdõszentgyörgy-Havadtõ-Gyulakuta-Kelementelke-BalavásárSzeptember 27. Balavásár-Göcs-Székelyvaja-Ákosfalva-Koronka-Marosvásárhely.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.