Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.20. Közélet

Sohasem adjuk alább: Együtt vívjuk meg a sáncot...!

A.E. Merj álmodni, mert minden az álmokkal kezdõdik! - az igehirdetõ Farkas Vilmos kisbaconi református lelkipásztor gondolata volt az egyik üzenete a szombati, az 1940 szeptember 12-én Barótra bevonuló magyar honvédek emlékére rendezett megemlékezésnek. A bevonulás és az erdõvidéki honvédek tiszteletére, valamint a honvédtalálkozó emlékére közel 3,5 méteres kopjafát is avattak a baróti református templom bejárata elõtt, melyet a 87. életévét betöltõ, vargyasi Máthé (Ilonka) Ferenc faragott. A kopjafát a Székely Társalgó Egyesület állíttatta, a faanyagot Szabó Miklós, az SZNT elnöke adományozta. Az ünnepségen, melyen öt egykori idõs honvéd is megjelent, a helyi felszólalók mellett, beszédet mondott Dr. Gyüre Csaba országgyûlési képviselõ, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke is.


Hit, hûség, humor, - ezek a jellemzõk alkotják a székely embert, többek között ennek az életfilozófiának köszönhetõen élték túl a háborút, orosz fogságot nagyapáink, s ennek a felfogásnak köszönhetõen vagyunk még mindig itt – hangzott el a templomban múlt szombaton.
Krizbai Imre református lelkipásztor a honvédtalálkozók kezdetére is visszaemlékezett, felelevenítve azt a mozzanatot, amikor a néhai Nagy István honvéd részérõl felvetõdött a honvédtalálkozó gondolata. Elmondta, az elsõ találkozóra a kilencvenes évek elején még 856-an jöttek el, sajnos az idõk múlásával számuk egyre csak fogy. Elmodta azt is, hogy örül annak, hogy tagozódik az erdélyi magyarság, és ez a többszínûség véleménye szerint jó, ez alkalommal is köszöntötte az MPP és az EMNP vezetõit, az autonómia harc elkötelezett harcosainak nevezvén õket. Egyben köszönetet mondott Szabó Miklósnak, a Székely Társalgó Egyesület hat tagjának is, akik a kopjafa állításában segítkeztek.
Dr. Gyüre Csaba elmondta, örül, hogy végre újra együtt álmodhat a magyar nemzet, és álmainkat együtt meg is tudjuk valósítani. Kitért 2005 december 5-re is, amit újból szégyenletes tettnek nevezett az akkor hatalmon lévõk részérõl, akik a saját népük ellen kampányoltak. “Új nemzet van születõben...! Mi együvé tartozunk még akkor is, ha határok választanak el. Ahhoz, hogy egységes legyen a nemzet, nem elég az állampolgárság, azt fel kell tölteni, ezért úgy gondoljuk, hogy az állampolgársághoz szavazti jog is jár, mivel egy nemzet fiai vagyunk!” - mondta a képviselõ.
Az MPP baróti elnöke, Nagy István felszólalásában kifejezte, reméli, hogy ezek a rendezvények nem feleslegesek, és egyben bizakodó, hogy megmarad a népben a hit: “Ne hagyjuk azt, hogy az álmok elvesszenek a fiatalokban. De hogyan adjunk hitet és álmot, ha tudják, hogy ha jó szolga leszel a hatalomnak, csak akkor van esélyed. Ha nem, akkor kilõnek. Bocz Zoltán, az EMNT elnöke reményét fejezte ki, hogy a felavatott kopjafa addig áll, ameddig székely lesz ezen a vidéken.
Az eseményen felszólalt még Szabó Miklós, a jelenlévõk meghallgathatták Miklósi József, a bevonulással kapcsolatos emlékezését, a vargyasi Borbáth Szilveszter és a Zathureczky kórus énekkel, míg Kelemen Csongor és Fogarasi József szavalataival tette ünnepélyesebbé a kopjafa avatót.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.