Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.20. Közélet

Egymásnak ugrás helyett a közös fellépés lenne a fontos

ALBERT EGON Tulajdonképpen még el sem kezdõdött, és máris tiltakozással köszöntötték a háromszéki, erdõvidéki iskolák diákjai az új tanévet. Tiltakoznak, mert a tanügyminisztérium a sorozatos ígérgetéseit nem tartotta be, és nem fizette vissza az ingázó diákoknak az utaztatás után járó pénzt, és bár hosszú volt a vakáció, a diákok, – vagy az õket a háttérbõl mozgató, problémáikat nyíltan felvállaló pártok, szervezetek–, nem felejtenek. Az új tanév kezdetével újra terítékre kerültek a régi problémák, gyakorlatilag az egész rendszer ugyanott van, ahol a nyár elején, vagy még annál is alább. Hiszen a sorozatos be nem tartott ígérgetések végleg aláássák a romániai oktatási rendszert és a tanügyminisztérium hitelességét, élén a miniszterrel. Innen nézve, hogyan várják hát el azt, hogy egy diák komolyan vegye az iskolát, vagy úgy egészében az egész tanügyi rendszert, ha az illetékesek ennyire veszik komolyan õket? Természetesen a problémának több olvasata van, az iskolák igazgatói nem mindig nézik jó szemmel azt, ha diákjaik a tanulás, a munka helyett felcsapnak rebellisnek, tiltakozni, élõláncot alkotni járnak iskolába. Vannak, akik ezt az egészet politikailag felfújt cselszövésnek tartják, ami nem más, mint a naiv tizenévesek bõrén-, és azok félrevezetésével egy-egy kisebbecske párt, politikai tõke kovácsolása. Romániában, a lehetõségek országában ez a szégyenletes magatartás sem kizárt, sõt, nagyon is nyilvánvaló. Az ügyhöz a diákok hozzállása is mindenképpen érdekes, ahhoz képest mindenképp, hogy hányan vonulnak utcára, és hány érintett lapul a padokban, vagy éppen ügyet sem vesz az egészrõl. Tulajdonképpen mekkora is a probléma, szûk réteget, vagy valóban egész Erdõvidék ingázó diákjait érinti, és érdekli? S, ha így van, akkor miért nem lehet egy komoly tiltakozó akciót megszervezni, bevonva iskolaigazgatót, tantestületet, szülõt, diáktanácsot, ingázó tanulót egyaránt, ráadásul miért nem a tanintézmény szervez ilyen tüntetést, miért kell külsõsök bekapcsolódjanak?
Sokszor tapasztaltuk már, ilyen esetekben a párbeszéd, a kellõ összefogás, az idõbeni szervezés fontos, mert ezek nélkül amolyan felemásra sikerednek ezek a tiltakozó akciók, amit aztán az egyik fél gyõzelemnek könyvel el, míg a másik ügyet sem vet rá, komolytalannak tartván. De muszály így lejáratni ezt az ügyet is? Ebbõl az egész történetbõl valahogyan hiányoznak a szülõk, a felelõsségük tudatában döntõképes felnõttek, tüntetni csak a tinédzserek mennek, politikusok nyilatkoznak a sajtónak, utcára kiállni igazunkért jó, szép, és egyben nemes dolog. De csak azért csinálni, mert új, bulis, mert úgyis ellentmondunk az igazgatónak, a rendszernek, esetleg politikai nyomásra.... Csak ezért felesleges, kár a benzinért, mert ott ette meg a fene!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.