Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.09.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.09.20. Közélet

Az igazgató egyetért, ám ellenzi az ilyen tüntetést

A.E. Nyár elején még ötszázan írták alá azt, a tanügyminiszternek is eljuttatott petíciót, amelyben a baróti diákság elmaradt, ki nem fizetett ingázó pénzét követeli vissza. Ráadásul akkor több, mint százan vonultak utcára, most, a szeptember 18-ra tervezett élõ láncos tiltakozó megmozdulásra körülbelül 38 helyi diák érkezett. A kevés részvételt (az élõláncban, sok baróti, nem ingázó diák is részt vett- szerk. megj.), az egyik kezdeményezõ csoport, az Erdõvidéki EMI, a Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum igazgatójának hozzáállásával magyarázta. Elmondásuk szerint az igazgató tulajdonképpen megtiltotta azt, hogy bárki is résztvegyen a tiltakozáson, mondván, nem ért egyet egy olyan akcióval, amely politikai célokat szolgál, és ilyen kezdeményezésen egy diáknak nincs mit keresnie.


Az iskola alsó bejárata elõtt tiltakozó diákoktól megtudtuk, az igazgató tanácsa ellenére, mégis úgy érezték, itt a helyük, hiszen tavaly novembertõl nem kapták meg a nekik járó ingázó pénzt, csak az ígéretekkel maradtak. Megkérdeztük a baróti diákokat is, miért tartanak társaikkal. Elmondták, úgy gondolják, azt az igazságtalanságot, amit a tanügyminiszter elkövet diáktársaikkal szemben, nem nézhetik tétlenül. Bár tudják, a mostani akció nem sokat ért, mivel kevesen vannak, de meggyõzõdésük, hogy a sok kicsi sokra megy elv alapján elõbb-útóbb elérik céljukat. Az élõlánc nem tartott tovább öt percnél, mivel a diákok a kétórás szünetjüket áldozták fel azért, hogy ne zavarják az oktatást, és ne okozzanak fennakadást az iskola életében.
Szerkesztõségünk megkereste Dimény János iskolaigazgatót, aki elmondta, bár teljes mértékben támogatja, és egyetért a diákok követeléseivel, ám az ilyen rögtönzött politikai akcióknak egyáltalán nem híve. “Az iskolának van egy belsõ rendszabályzata, amely vonatkozik a diákokra is. Ha valaki tüntetni, tiltakozni akar, azt jó idejében be kell jelentenie. Nekem errõl senki sem szólt, senki sem egyeztetett, tudtommal egy intézményvezetõnek tudnia kellene arról, hogy mi zajlik az iskola területén, és mit csinálnak a diákok. Tudni kell azt is, hogy az ilyen tüntetést csak engedéllyel lehet megszervezni, amit azelõtt három nappal kell kérni az illetékes szervektõl, ám információim szerint nem volt ilyen. Valaki a tiltakozók közül kérezett el, adott le kérést az osztályfõnökének, vagy az igazgatóságnak, hogy ekkor és ekkor el akarja hagyni az iskola területét? Ha tiltakozni akarnak, akkor azt tegyék szervezett és törvényes formában, de ne így.” - fejtette ki véleményét Dimény. A megkérdezett diákok még szerda délben úgy tudták, kedden Szép Béla, az EMNP baróti elnöke beszélt az igazgatóval, mint utóbb kiderült, az elnök nem kereste meg ilyen ügyben Dimény Jánost, és az ingázópénzek visszakövetelésének egyik mozgatórugója, az EMNP, nem volt jelen szerda délben.
Szép Béla távolmaradásuk okának az igazgató kijelentését nevezte meg, miszerint a politikának nincs helye az ilyen megmozduláson, ezért maradt távol a Néppárt. “Úgy érzem, ezzel a gesztussal példát mutattunk, és tiszteletben tartottuk az igazgató úr kérését. Hangsúlyozom, mi egyetlen gyereket sem akarunk pártpolitikai célokra felhasználni. Ám azt tudni kell, hogy a miniszter is politikai vonalon került tisztségbe, és nem tartotta be ígéretét, ezért ez politikai ügy is. Tehát mirõl beszélünk? Ha továbbra sem sikerül rendezni a problémát, akkor a következõ tüntetéshez mi is csatlakozunk.” - tájékoztatott az elnök.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 839. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.