Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 836. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.30. Közélet

Vissza lehet szorítani a mezei lopásokat?

A.E.Így, nyár végén, a vidéken élõ földtulajdonosok számára a legnagyobb fejtörést a termény begyûjtése mellett, annak megõrzése jelenti. Erdõvidéken szinte nincs olyan község, falu, ahol nem garázdálkodnának a “mezei szarkák” hadai, ettõl bizony az egész évben a lelkét is kidolgozó szántó-vetõ emberben felforr az indulat, és igazságot akar, ez azonban, a sokéves tapasztalat szerint, idõnap elõtt elvész a román igazságszolgáltatás útvesztõiben. Az idén tavasszal, Vargyas közégben megtartott falugyülésen pattanásig feszültek az indulatok, akkor, amikor a falu idõs földmûvesei arról panaszkodtak, hogy egyszerûen képtelenek tovább így dolgozni, hiszen amit egész nyáron fáradságos munkával megtermelnek, azt õsszel mások takarítják be. Pár éve Baróton is volt hasonló helyzet, amikor a helyi gazdák megelégelték a lopást, és a törvénytelen kaszálásokat, és a polgármesteri hivatalhoz fordultak segítségért. Akkor szóban született egy megállapodás, miszerint a mezei lopások és törvénytelenségek visszaszorítása érdekében egy olyan helyi tanácshatározatot kell hozni, amely megtiltja a szekerek és egyéb jármûvek közlekedését a mezei utakon, kimondottan csak azok a személyek használhatják ezeket az útszakaszokat, akiknek földjük van ott. Ezt az elképzelést sokan mindmáig a legéletképesebb megoldásnak tartják, mégis tulajdonképpen mindenki a másiktól várja a megoldást. Probléma esetén az érintettek egymásra vetnek, a törvények pedig nem egyértelmûek, és nem elég szigorúak. 

Lapunk a T.G.S. Security örzõ-védõ cég egyik alkalmazottjával, Szakács Árpáddal beszélgetett, (a csíkszeredai cégnek szerzõdése van többek között a Baróti Polgármesteri Hivatallal a birtokháborítást követõ riasztások helyszínelésére is, szerk. megj.) aki elmondta, augusztus 1-tõl ezidáig hat riasztásuk volt, és összesen két jegyzõkönyvet készítettek, amit átadtak a Baróti Polgármesteri Hivatalnak, innen az iratcsomót a rendõrség kapja meg.
“Legtöbb esetben, amikor kimegyünk a helyszínre, a törvénytelenséget elkövetõk hûlt helyét találjuk csak, ilyenformán nem tudunk jegyzõkönyvet készíteni. A tolvajok amikor zajt hallanak, a legközelebbi törökbúzásba menekülnek, ráadásul többen vannak, a T.G.S. Security járõrei pedig egymaguk. Több esetben elõfordult már, hogy járõrözéskor rendõrt is vittünk magunkkal. A baróti rendõrfõnökkel jó a kapcsolatunk, messzemenõleg számíthatunk az õ támogatására, ha emberre, vagy autóra van szükség.” - mondta Szakács.
Barót adminisztratív területén a várost kikerülõ egykori bányaút környéke, valamint Felsõrákos határa a leginkább “látogatott” terület, itt fõként pityókát és törökbúzát lopnak mostanság. Szakács szerint a törvények sem jók, mivel nem a lopást, mint tettett büntetik. Jó megoldásnak azt tartaná, ha szigorúan korlátoznák az idegen jármûvek és személyek közlekedését a határban, fõként késõ délután és éjszaka. Lázár-Kiss Barna polgármester eddig elégedett a cég munkájával, errõl egy alkalommal, a helyszínen, a kötelességét végzõ járõr tudta nélkül személyesen is meggyõzõdött. A jármûvek korlátozását õ is támogatná, az errõl szóló tanácshatározatot ígérete szerint szeptemberben tûznék napirendre.
Elsõ ránézésre azt hinné az ember, hogy minden a legnagyobb rendben, ez azonban nem így van. Éjjelente megelevenedik a határ, szekerek jönnek-mennek, és több mint bizonyos, hogy nem üresen, legtöbb esetben eddig, a járõrök szerint, csak ronggyal tömött szekereket állítottak meg. Reggelente a helyi gazdák mégis keserû dühvel konstatálják, hogy valakik ismét megdézsmálták éves munkájukat.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 836. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.