Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 834. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.16. Magazin

Gombászás és gyógynövénygyûjtés

Régebben, diákkorunkban, mint már említettem elõzõ írásaimban, nem lehetett csak úgy áthenyélni a nyarat, hanem valami jövedelmezõ munkát kellett keresni, s ezzel besegíteni a szülõknek a gondok orvoslásába. Így történt az 1960-as évek vége felé, amikor a gyógynövény begyûjtõ- és feldolgozó vállalat nagyon jól mûködött, s sokféle gyógynövényt és szárított gombát lehetett ott leadni jó pénzért. Mi, akkori középiskolás diákok vagy egyetemisták, kapva kaptunk a lehetõségen, s fõleg a gombászásnak szenteltük idõnk javarészét. A legjobban fizetett gombafajta volt az ízletes vargánya, a mi akkori szaknyelvünkön: medve gomba. Legtöbben a mai nap is ilyen néven emlegetjük ezt a finom gombát.
Akkoriban azonban, nekünk nem a gomba jó ízén járt az eszünk, hanem azon, hogy minél többet szedjünk belõle. Ezért bizony jó messzire el kellett menjünk, hosszú utat megtenni erdõn - mezõn keresztül. Ha szerencsénk volt, és jól megrakodva jöttünk haza, otthon nem a pihenés várt ránk, hanem neki kellett állni a gomba megtisztításának, majd felrakni bizonyos szárító hálókra, amiket legtöbb esetben mi magunk készítettünk spárgából vagy drótból.
Faluszerte több gombászó csapat alakult, s egymással versenyezve folyt a munka. Sokszor cselhez is kellett folyamodni a gombák megvédése érdekében, tehát nehogy valakik elõlünk leszedjék, elhíreszteltük, hogy a bivalybika el van szabadulva, s kiszökött a faluból a bivalycsorda után. Tudta mindenki, hogy az említett bika tényleg nagyon gonosz, azért is tartották bent az istállóban, s nem merték kicsapni, mert a pásztort is párszor már meggyomrozta, s várták, hogy tán Fogarasról hozzák a szelídebbet. Az ellencsapatok az elején el is hitték az álhírt, s az nekünk elég volt. Azon a napon másnak nem jutott vargánya, csak a mi csapatunknak. Ígérték is a többiek a dínom - dánomot nekünk, ami alatt egy kis hátpuhítást kellett érteni, de mi attól egy cseppet sem ijedtünk meg, s már valami más furfangon gondolkodtunk. Ki is sütötte valamelyikünk, hogy Baróton a begyûjtõ központot ideiglenesen bezárták, mert a brassói központ nem vitte el a begyûjtött árut, s nincs hova többet elraktározni. De a más csapatok gondolták, na most már többször nem csaptok be. Másnap hozták a szárított gombát be Barótra, s hát lássanak csodát, tényleg nem tudták átvenni az elõbb említett ok miatt. De mi csak félrevezetésnek szántuk, nem gondoltuk, hogy igazunk lesz. Így teltek a nyári napok, tréfával, fiatalos csipkelõdéssel és pénzkeresettel.
Még egy érdekes esetet írok le a következõ sorokban. Ez gyógynövényekrõl szól.
Gyûjtöttük akkoriban a vadcsombort. Meg kellett azt is szárítani, majd leadni a begyûjtõhöz, ahol megmérték és kifizették. A mezõn gyûjtögetni, szálanként szedegetni nem volt szapora munka, ezért mondom én a csapatnak: holnaptól hozom a kaszát és azzal seprentem, nem töltjük hiába az idõt, mert még fürödni is kéne a Benedek Mélyénél a Barót patakában, amit mi akkoriban nagyvíz néven emlegettünk. Másnap neki a kaszával a vadcsombornak, így könnyû volt jó pár zsákot teleszedni. Megszárítottuk, s nagy kevélyen Nagyerdõn keresztül vittük leadni Barótra. Nagy volt azonban a meglepetés, mikor a begyûjtõ nem vette át, mert szerinte fele sem az, ami kéne legyen. Meg kell válogatni, másképp nincs átvétel. Nekiálltunk nagy ímmel-ámmal, s valahol a mostani posta helyén a parlagra kiöntöttük a híres gyûjteményünket, s válogatni kezdtük. Közben néztünk egymásra és kacagtunk. Jobb lett volna a fürdõzés helyett rendes munkát végezni. Így jár aki kevés munkával sok pénzt akar keresni.
Egyed Béla
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 834. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.