Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 834. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.16. Közélet


A.E. “Olyan menet van itt, hogy ing-gatya foszlik” - jegyzi meg az egyik korosodó kisbaconi bácsi, miközben hosszan kortyol a “Rezes Borvízbõl”.
S valóban, a megállapítás nem áll messze a valóságtól, ugyanis ottjártunkkor (csütörtökön) még javában ment a munka, megállni nem volt sok idõ, hiszen lapzártánk után, pénteken van a hivatalos átadó, addig pedig meg kell lennie, mese nincs - mondják a kalákások. Némelyikük azonban szkeptikus, úgy ítéli meg, itt még nagyon sok tennivaló akad, de mindezek ellenére mindenki örül annak, hogy jó célért foglalatoskodik.


A fiataltól egészen a hetven évet is meghaladó emberig mindenki jelen van, és dolgozik valamit. A fürdõ központjánál a favázat tartó férfi azzal fogad, nagyon büszke arra, hogy itt lehet, hiszen ez a hely valamikor így nézett ki, most pedig õ is részese lehet midennek.
Bár csütörtökön délelõtt túlnyomórészt az anyaországból érkezett önkéntesek tevékenykedtek, a kisbaconiakat szinte mindenütt meg lehetett találni, kit láncfûrésszel, kit anélkül, deszkát szegelve, vagy éppen az embernél is magasabbra felnõtt gazt vágva. Az erdõ alatt éppen a jelzõtábláknak lyukat verõ helyi fiatalok egyik csoportjától érdeklõdve megtudjuk, hogy nem könnyû a munka, bár sokuknak ez nem idegen, a lapátolás, sánc ásás miatt elsõ nap bizony elfáradtak, ennek ellenére olyan is akadt köztük, aki több napja, hogy itt kalákázik. Az építõk igyekeznek hûek maradni az eredeti tervekhez, így az elképzelések szerint a fapados borvízmedence mellé egy több helyiségbõl álló, fedett fa öltözõ kap helyet. Az erdõ szélén az egykori “Benedek Elek feredõje” néven is ismert “gyógygübbenõ” (képünkön) új köntöst kapott. A borvízfüdõt és a gyógymedencét egy fapados sétáló úttal kötik össze, aminek köszönhetõen úgy körbe lehet sétálni a területet, hogy az ember nem sülyed bele az ingoványos talajba. Kitisztították, megszélesítették a vízelvezetõ sáncokat, a parkolót lekavicsozzák, a Rezes Borvízhez vezetõ út két oldalára pedig fákat ültetnek, és megtisztítják a területet a gaztól.
Az eredeti tervek szerint pénteken (ma) 17 órától tartják meg a fürdõ avató ünnepségét, minek “csudájára” járhat majd egész Erdõvidék.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 834. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.