Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.09. Magazin

Augusztus 1-5. között hetedik alkalommal szervezett természetvédelmi és honismereti gyermektábort a Vargyas-szorosban a természetvédelmi területet felügyelõ Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület. A Kovászna és Hargita megyék határán 1.000 hektáron fekvõ, különleges természeti adottságokkal rendelkezõ karsztterülettel idén huszonnégy 9-14 év közötti homoródalmási, vargyasi, olaszteleki és baróti kisdiáknak sikerült alaposabban megismerkedni. Reményeink szerint ezek közül a fiatalok közül fog kinevelõdni majd az utánpótlás, azok a szakemberek, akik a fiatalkorban kialakult és megerõsödött lelki kötõdéseikre alapozva, illetve a táborozások alkalmával gyûjtött alapos helyismerettel és szaktudással felvértezve õrzik majd és mentik át, a lehetõ legkevesebb károsodással, utódaik számára ezt a természeti adottságokkal oly bõkezûen elhalmozott területet, kistérséget.
A visszajelzések tükrében idén is elmondhatjuk, hogy a tábor szervezõinek - Dénes Ildikó, Demeter Mária és Demeter Zoltán - újra sikerült változatos és élménydús tábori programot összeállítani.
A kis táborlakók a felszíni és barlangi túrák, illetve az ismeretterjesztõ elõadások és foglalkozások révén alaposan megismerhették a Vargyas-szoros Természetvédelmi Területet, annak történelmi, geológiai, növény és állattani érdekességeit, ugyanakkor a területet felügyelõ egyesület önkénteseinek a tevékenységeibe is belátást nyerhettek.
A Vargyas-szoros geológiai érdekességeirõl Dénes Réka geológus, egyesületi tag, míg Erdõvidék borvizeirõl Szász Árpád geográfus tartott kõzet- és ásványismertetõvel, illetve borvízkóstolóval egybekötött elõadást.
A sziklamászás elméleti és gyakorlati rejtelmeibe Benkõ Richárd hegymászó, egyesületi tag és barátja, Benkõ Csaba kalauzolt el, míg az íjászatot ismét Demeter Vilmos hagyományõrzõ íjász közremûködésével próbálhattuk ki. A tavalyi táborhoz hasonlóan, idén is meglátogatott a Székely Vágta vargyasi résztvevõje, Trinfa János Vihar nevû lovával, aki a nagy kánikula ellenére is több órán át sétáltatta hátán a lovagolni óhajtó táborlakók népes csapatát.
A szinte mindennapos, kisebb-nagyobb erõfeszítést igénylõ felszíni túrák és barlanglátogatások vezetését Demeter Zoltán és Demeter Mária táborvezetõk látták el, Dénes Anna egyesületi tag, tábori fotós közremûködésével. A tábor utolsó napján, a hagyományos Ki mit tud a Vargyas-szorosról? vetélkedõ keretében a legtöbb pontot a baróti Demeter Ágnesnek sikerült gyûjtenie.
Õt, egy-két pont különbséggel, a vargyasi Szõke Kálmán, illetve a homoródalmási Gothárd Ágnes követték. Az I-IV osztályosok között a baróti Oláh-Ilkei Kund végzett az elsõ helyen, az ugyancsak baróti Böjte Balázs, illetve a homoródalmási Hajas Vince elõtt.
A gyõztesek könyvjutalomban részesültek, akárcsak az íjászverseny gyõztese, aki az idén a vargyasi Soós Árpád lett.
A sziklamászásban, akárcsak a tavaly, a baróti Dombora Tamás és a vargyasi Szõke Kálmán jeleskedett. Ha beszámolónk végére a csapatépítõ játékokat, a tábortûz melletti énekléseket, viccelõdéseket, a Vörös sziklánál, illetve a Félszigeten megejtett fürdõzéseket és a nagy népszerûségnek örvendõ tábori híradókat is beleszámítjuk, elmondhatjuk, hogy ebben az esztendõben is emlékezetes és tanulságos, kalandos és szórakoztató tábort tudhatunk magunk mögött, és reméljük, hogy az elkövetkezõ esztendõkben is hasonló hangulatú táborozásokra fog majd sor kerülni a Vargyas-szorosban.
Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, Kovászna Megye Tanácsának, az olaszteleki állami erdészetnek, Homoródalmás és Vargyas községek önkormányzatainak, az Erdõvidék hetilap szerkesztõségének a nélkülözhetetlen anyagi és erkölcsi pártfogásért, illetve Baba néninek és Vili bácsinak a finom ételekért.


A tábor szervezõinek nevében:Demeter Zoltán<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 833. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.