Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 603. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.06. Művelődés

 A kiállítás játék, s egyben történeti szemléltetés is. Erre a lehetõségre jött rá Homoki Gyula (Tahitótfalu) magángyûjtõ, akinek közel 2000 ólomkatonája már bejárta Magyarország különbözõ múzeumait, illetve kiállítási helyeit, most a keleti végek néhány múzeumában is kiállításra kerül e páratlan gyûjtemény. „Hadseregével” élményt szerez az óvodásoknak, de látható történelmet közvetít a felsõ tagozatos diákoknak, felnõtteknek is.
A Miniatûr Történelem az õskortól az 1848-1849-es szabadságharcig címû ólomkatona kiállítás megnyitójára március 14-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmával kerül sor Baróton, Erdõvidék Múzeumában, a március 14-15-i ünnepségsorozatok keretében. 
A kiállításmegnyitó köré Erdõvidék Múzeumában március 14-én egész napos rendezvényt szervezünk, melynek keretében gyermekek és felnõttek egyaránt betekinthetnek az ólomkatona festés és gyûjtés rejtelmeibe. Délelõtt 10.00 órától ólomkatona festésre várjuk az óvodásokat és kisiskolásokat majd 12.00 órától a nagyobb diákokat és felnõtteket. Az érdeklõdõk a helyszínen 7 lej ellenében megvásárolható ólomkatonákat festhetik ki Homoki Gyula vezetésével, melyeket utána haza is vihetnek. 16.00 órától stratégiai játék bemutató lesz. A játékot szintén Homoki Gyula vezeti, melybe bekapcsolódhatnak az érdeklõdõk, és hozzájárulhatnak a terepasztalon ólomkatonákkal megjelenített csata kimeneteléhez. E játék nagyon érdekes a gyermekek, fiatalok számára.
A nap fénypontja az ólomkatona kiállítása lesz 19,00 órakor. A tárlaton közel 2000 ólomkatona tekinthetõ meg csatarendbe állítva, illetve a nagyobb méretûek különállóan. Láthatnak itt õsembereket, honfoglaló magyarokat, Mátyás király Fekete Seregét, az 1848-1849-es szabadságharc katonáit és sok egyéb érdekességet. A kiállítás külön színfoltja a 12-13. századi várostromot megjelenítõ terepasztal.
A bemutatott anyag nagyszerû szemléltetõ anyag a történelmet tanuló diákok számára is. A tárlat március 14. és április 25. között tart nyitva, azt követõen a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, majd a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban kerül bemutatásra. Mindenkit szeretettel várunk.
Demeter László


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 603. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.