Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.08.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 832. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.08.02. Magazin

Az éjjeliõr

A régebbi idõkben falvakon, legalábbis itt Barót környékén, az éjjeli õrséget a falu 18 és 65 év közötti korosztályok férfitagjai végezték, sorban az 1-es házszámtól kezdve az utolsóig, majd megint elölrõl. Az éjjeliõri minõséget jelzõ karszalagot egymásnak át kellett adni, vigyázni, hogy az épségben maradjon, mert az közvagyon tárgyát képezte.
Éjjeliõrökkel megesett érdekes történetek maradtak fenn az én kedves szülõfalumban, Bodosban is. Egy párat szeretnék itt a továbbiakban leírni.
Egy alkalommal táncmulatság volt a kultúrotthonban, persze csak éjféli 12-ig volt szabad vigadozni akkoriban, mert takarékoskodni kellett mindenféle energiával, legyen az villanyáram vagy izomerõ. Le is fújták a mulatságot a szervezõk, mert õk feleltek a magas hivatalos szervek elõtt bármiféle kihágás esetén. Széledezik nagy ímmel-ámmal a még mulathatnám társaság, egy része nem akarta elhagyni a termet. Erre a szervezõk szólnak az éjjeliõrnek, aki ott leskelõdött az ajtó elõtt, mert nem volt szabad neki a terembe bemenni, ugyanis feladatként nem a táncosok õrzését kapta. Szólnak tehát neki, hogy vesse latba a tekintélyét, szólítsa fel a rakoncátlankodókat a terem elhagyására. Láthatta az éjjeliõr, hogy milyen nagy hatalmat tulajdonítanak neki a szervezõk, s erre vérszemet kapván, s a botját, ami úgy-e az éjjeliõrnek a hatalmi jelvénye, megsuhogtatva, elkiáltja magát, hogy takarodjon ki a terembõl az egész banda, mert hanem letöri a derekát a botjával egyenként mindenkinek. Erre a beszédre odaszökik egy pár nem éppen a legjózanabb állapotban lévõ kalandra vágyó legény, az éjjeliõrt saját botjával jól megpuhították, aztán felkapván õt, kivitték és belehajították a patakba, amelybe ugyan belefulladni kizárt dolog volt, de hogy a köveken az oldalbordáit megcsiklandozza, és a fejét jól beverje, arra elég volt. Persze, utólag a vétkesek megkapták a büntetésüket, szerencsére párttagok nem voltak, így onnan kidobni nem tudták õket.
Egy másik eset a következõképpen történt. Egy szép, csillagos nyári este fenn vagyunk a falu központjában, a Szövetkezet épületének lépcsõjére, valamint a padra letelepedtünk és hallgattuk a jobbnál jobb történeteket. Voltunk ott alszegiek és felszegiek egyaránt, s valóságos versengéssé vált a mesélés, ki tud többet, jobbat.
Egyszer átveszi a szót egy idõsebb alszegi ember, aki híres volt arról, hogy folyékonyan tudott mesélni az orosz fogságban töltött idõkrõl. Hogy ott télen milyen hideg volt, hogy a mínusz harminc fok melegnek számított. Mínusz negyven foknál nem vitték ki a foglyokat dolgozni, hanem valami benti tevékenységet biztosítottak nekik. Nahát, folyik a mesélés, egyik történet a másik után, közben a legények kezdtek egyenként elköszönni és hazamenni. Még vagy hárman maradtunk, de már mozgolódtunk mi is. Közben a nagy mesélõ mondja, még csak ezt hallgassátok meg, ez a legérdekesebb. Azonban az egyik legénytársam nem állta meg, hogy meg ne kérdezze: hát Zsiga bácsi nem jön haza? Nem mehetek - azt mondja - mert én vagyok az éjjeliõr, ha, ha.
No hogy a súj egye meg magát, jól átvert minket, még jó, hogy reggelig magával itt nem ültünk.
A nagy mesélõ már régóta örök álmát alussza a bodosi temetõben, de mi máig is tisztelettel emlékezünk rá.
Egyed Béla
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 832. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.