Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 831. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.26. Magazin

folytatás múlt heti lapszámunkból


Aztán megnézhettünk mindent közelebbrõl. A valóság meggyõzött, hogy ott fehér kövekbõl, fehérre meszelt házak állnak a hegy tetején. A sziget tetejére Firába a központi városkába három módon is feljuthat az ember. Felvonón. A kalandra vágyók szamár háton. Aki próbára akarja tenni fizikai erejét 600 lépcsõn, vagy a kanyargós úton gyalog is mehet. Én a felvonót vettem igénybe.
Fenn Fira sok üzlettel várja a turistákat. A földszinten tulajdonképpen csak üzletek vannak, rengeteg turista - csalogató aprósággal. Ha az ember jobban megnézi vannak luxus áruk is: arany, ezüst ékszerek, bõrdíszmû termékek, valószínû minden méregdrága áron. De én ezen a tájékon csak a szemem legeltettem. Rá sem gondoltam, hogy van néhány euró a zsebemben. A vásárlást más helységben, más alkalommal akartam megejteni. Tehát legeltettem a szemem. Ahová lehetett oda bekukkantottam. Jól is tettem, mert egy helyen olyan dolgot láttam, amiért néhány percig lecövekeltem és csak néztem, néztem, hogy még ilyesmi is létezik. Egy nyitott ajtajú teremben szépen fajanszozott medencék sorakoztak. A medencékben tiszta víz volt. A vízben apró halak, valamivel nagyobbak a díszhalaknál. Rendes hal formájuk, rajban úszkáltak erre, arra. Az emberek ott ültek a vályú-szerû medencék fölött és belelógatták meztelen lábaikat a vízbe. Ahogy én láttam a halak valósággal megtámadták, tépték a lábak bõrét. Halterápiának nevezik az ilyesmit. Hozzáértõk elmondták, hogy a halak táplálkozásukra eltávolítják a bõrkeményedéseket, sõt még a bõr beteges részeit is. Azt is a beavatottak mondták, hogy a belsõ termekben akkora medencék is vannak, hogy egész testtel belefekszenek a páciensek. Én két okból sem tudnám igénybe venni az ilyen- szerû halterápiát. Elõször, mert a zsebem nem engedné ezt meg. Másodszor, mert amikor a halak elkezdenének ficánkolni a testemen, biztos, hogy anyaszült meztelenül, senkire sem figyelve, kiugranék a medencébõl és messzire elfutnék a helytõl. Miután jól körülnéztem, amit csak lehetett kívülrõl, belülrõl megnéztem, újból csak a felvonót használva elhagytam a tetõt, lejöttem a tengerpartra. Közben még elképzeltem, hogy a leereszkedésnek egy másik formáját is meg lehetne kockáztatni. Az ember egyszerûen csak eleresztené magát a tetõn, hol esik, hol gurul, nem sok idõ múlva a tenger mélykék vizébe csobban. Vannak extrém sportokat kedvelõ, gyakorló emberek, valószínû ezt a badarságot is megpróbálják. Útitársaim közül néhányan gyalog tették meg a távot. Az úton mindenhol szépen feldíszített, turistákat cipelõ szamarakkal, öszvérekkel találkoztak. Egyik kanyarban egy útitársunkat egy jókora szamár úgy nekinyomta a kõfalnak, hogy azóta is fájtatja a csípõjét. Még jobban megjárta székelyudvarhelyi kedves turista társam, akit egy öszvér úgy térden rúgott, hogy azzal a lábával már visszarúgni nem tudott volna, még ha akarja is, mert még a menés is nehezére esett e váratlan esemény után. De hát az oda rúgás csak az én fantáziám, mert turista társam egy igen szelíd, drága ember, aki ilyent jó lábbal sem tenne. Így aztán maradt a dagadt térddel, fájdalommal.
Bereczki László
nyug. lelkipásztor folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 831. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.