Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 831. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.26. Közélet

Valós, vagy eltúlzott félelmek?

ALBERT EGON Közel egy hete ért véget az EMNP által szervezett, – a román karhatalom által tervezett régiósítás elleni – tiltakozó megmozdulás. Az összehangolt akción, – ahol több mint száz település vett részt, és összességében ezrek vonultak ismét utcára az ügy érdekében –, elhangzott: a hatalom nem alszik, és nem ül a babérjain tétlenül. Butaság és felelõtlenség tehát azt hinni, hogy a vakációs hangulat az erdélyi magyarságnak kedvez. Az elhangzott beszédekbõl egyértelmûen kicsengett, egyáltalán nem vagyunk lépéselõnyben, - legalábbis ezt állították a felszólalók.
A vészharangot tehát megkongatták azok, akik úgy érzik, egy olyan fordulóponthoz érkezett az új régiósítási tervekkel az erdélyi magyarság és Székelyföld, mely ha megvalósul, örökre eltûnhetünk a demográfiai süllyesztõben.
Nem szabad megalkudni, és nem szabad elfogadni a románok nyolc óriás régiós elképzeléseit, hiszen ha ez megtörténik, akkor a magyarság száma 50% alá csökkenhet. A régiósítás elleni érveket sorolhatnánk reggeltõl-estig, fõként azt a részét, ami nem jó nekünk.
Az életidegen tartományból nem kér a székely, megmaradásunkhoz egy út a járható, nyomatékosítani, ország-világgá kürtölni: Székelyföld egységes és oszthatatlan régió!
De mit lehet tenni egy kétharmados többséggel rendelkezõ kormány akarata ellen, amelynek vezérei eldöntötték, egyszersmind “megoldják” a kisebbségi magyar kérdést Romániában. Hogy mennyire tehetetlenek vagyunk a hatalom akaratával szemben, az 93 év alatt nem egyszer bebizonyosodott. S bár egységes és oszthatatlan Székelyföldrõl beszélünk, mégsem vagyunk oszthatatlanok. Amíg az egyik fél utcára vonul, addig mások óvatosabbak, mondhatni diplomatikusabbak, a tüntetések helyett a párbeszédet részesítik elõnyben. Mondván, hiába ez az õsi földünk, a törvényhozók nem mi vagyunk, meg kell ragadni minden eszközt, és harcolni kell, de közben kompromisszumot is kell tudni kötni.
Valós, vagy eltúlzott félelmekkel nézünk ismét szembe, akkor, amikor azt halljuk, nyakunkon a beolvasztás pallosa, vagy felülünk a kivárásos, - húz meg, erezd meg - politikát hírdetõk szavára? Egy biztos, a kormány nem lacafacázik, - bár “uborkaszezon” van Bukarestben is, ennek ellenére máris elkezdték elõkészíteni csendben a megyei Adó -és Pénzügyi Hivatalok mûködésének újjászervezését a 74/2013-as sürgõsségi kormányrendelet értelmében (kelt. 2013.07.24). Ennek értelmében az országban nyolc területi pénzügyi igazgatóság lenne: Iasi, Galaþi, Ploieºti, Craiova, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Bukarest központokkal.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 831. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.