Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 830. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.19. Magazin

Napszámos munka az állami gazdaságban

Hétrõl-hétre tréfás írásokat, történeteket közlünk lapunk hasábjain Egyed Béla jóvoltából. A szereplõk egytõl-egyig valós személyek, akik egykor fõszereplõi voltak egy-egy megtörtént eseménynek.
Diákkorunkban nem ülhettünk tétlenül a nyári nagy vakációban. Be kellett segítsünk szüleinknek, mert drága volt akkoriban is a ruha, a lábbeli meg az iskolai felszerelés. Így hát, ha alkalom adódott, minden nyáron mentünk az állami gazdaságba gyomlálni vagy kapálni. Nem volt különösebben nehéz, csak amikor nagy volt a meleg. Ilyenkor kívántuk az árnyékot, s ha lehetett, pihenéskor az árnyékba húzódtunk.
De kevés volt ám a pihenés, mert a napi normát teljesíteni kellett, a föld hosszúságától függõen azt a bizonyos számú sort meg kellett kapálni vagy kigyomlálni. Ott volt mellettünk mindegyre a mezõgazdasági technikus, aki noszogatta a társaság lustább részét. Voltak velünk idõsebbek is, persze csak asszonyok, mert a férfiember nem alacsonyodhatott le a kapálás szintjére.
A szállításunk akkor történt egy vontató-utánfutó párossal, ami a mi szóhasználatunkban jelent egy traktort és egy utána kötött remorkát. Reggel hatkor jött utánunk Bodos falu központjába, onnan szállított el minket a baróti mezõre, ahol várt a munka.
Eleinte énekszóval vonultunk ki a faluból, de ahogy teltek a napok, nem volt nagy kedvünk énekelni, ahelyett egy részünk szundikált, ha tehette az egész utazás alatt. Odaéréskor lepakoltunk egy terebélyes fa alá, felaggattuk a faágakra a tarisznyákat, nehogy valami elkóborolt juhászkutya megdézsmálja ételünket. Így teltek napjaink, kapálás közben vicceket, tréfás történeteket meséltünk a hozzánk közelebb kapálóknak. Jön egyszer utánunk a technikus, nézi a munkánk minõségét. Mondja is egyszer az egyik nagy viccesnek: úgy-e itt maga után csak viccbõl élnek a burjánok? No, jöjjön csak vissza, és kapálja újra ezt a sort. Az illetõ aznap több viccet nem mondott.
A szállítással mindaddig nem volt gond, amíg meg nem történt a baleset. A vontató ugyanis egy ócska, régi mûszer volt, az utánfutón fék semmi. Ereszkedünk lefele egy elég nagy lejtõn szép lassan, de egyszer csak eliramodik a traktor, nem bírta tartani a nagy terût. A gépész egyet kanyarított a géppel, neki a hegynek. Viszont az utánfutó végül is felborult, s minket kiterített a környezõ bokrok és szénaboglyák tövébe. Olyan hirtelen történt az egész, hogy idõ nem volt holmi kaszkadõri mutatványokra, esett mindenki, kinek, hogy jött ki a lépés a levegõben. Kar- és kéztörés, lábficam történt, de a tragédia mellett mégis az a komikus epizód volt a vigasztaló, amikor az egyik nagyobb termetû asszonyság az elsõ feleszmélés után, elkiáltotta magát: él-e mindenki? Igen, igen, csak szálljon le anyámnak a nyakáról, nehogy megfulladjon szegény, mondja az egyik leányocska.
Gyalog aztán bementünk az országútig, onnan kit a kórházba, kit haza, a faluba szállítottak. Mondanom sem kell, hogy aznap este egyébrõl se folyt a szó a faluban, csakis a mi “szerencsés” balesetünkrõl. Attól a naptól kezdve a bodosi diákmunkaerõ azon a nyáron nem vállalt több munkát az állami gazdaságban.
E történet szereplõinek nagyrésze ma is él, hála Istennek, ezt olvasván, melankóliával fognak visszaemlékezni a szép diákvakációkra.

Egyed Béla
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 830. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.