Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 830. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.19. Közélet

Választottak a nyolcadikosok

Sz.Réka Az elmúlt idõszakban lezárult a nyolcadik osztályt végzett diákok líceumi osztályokba való elhelyezésének elsõ szakasza. Erdõvidéken összesen 246 diák kezdte meg a nyolcadik osztályt, közülük 193 magyar anyanyelvû és 53 román. A 193 magyar diákból 151 jutott el az országos tesztig, a többiek osztályismétlõre buktak, pótvizsgára maradtak, vagy nem zárták le õket. A 151 tanulóból 6 más megyében folytatja tanulmányait, 16 tanuló a megye más iskoláiba iratkozott, egy diák mûvészeti líceumba készül, 7 pedig valamilyen okból kifolyólag nem vett részt az elsõ elosztáson. Az 53 román diákból (többnyire bölönpatakiak) egy iratkozott Barótra, a többiek általában a sepsiszentgyörgyi vagy brassói líceumokat részesítik elõnyben.
A Baróti Szabó Dávid Technikai Líceum társadalomtudományok osztályában a maximális 29 hely betelt, a legjobb bejutó általános 9,28, a leggyengébb 5,68. A bejutott diákok közül öten nem érték el az országos teszten az 5-ös általánost - értesültünk Dimény János igazgatótól.
A matematika-informatika osztályba 22 tanuló iratkozott, itt 9,76 a legnagyobb általános (különben ez a baróti Gaál Mózes Gimnázium legjobb általánosa), a legkisebb 5,28. Ebben az osztályban egy diák nem ért el ötös általánost az országos teszten, románból öt diák nem írta meg az 5-ös jegyet, matematikából viszont csak egy (matematikából az országos teszten elért jegyek 7,40 és 10 között vannak).
A turisztika osztály iránt volt a legnagyobb érdeklõdés idén, így mind a 29 helyet elfoglalták, ide többen iratkoztak, mint a környezetvédelmi osztályba, tavaly ez fordítva volt. A legnagyobb bejutó általános itt 8,39, a legkisebb 6,10. Négyen nem érték el az 5-ös általánost az országos teszten, tizenöt tanuló írt 1,50-3,50 közötti jegyet románból és 9 tanuló 3,20-4,50 közötti jegyet matematikából.
A környezetvédelmi szakosztályba 16 tanulót helyeztek el, a legnagyobb általános itt 9,48, a legkisebb 5,27. Két diák nem ért el 5-ös átlagot az országos felmérõn, románból hat diák nem ért el 5-ös jegyet, matematikából pedig kettõ.
A mechanika szakosztályba 18 diákot helyeztek el, a legnagyobb általános 7,25, a legkisebb 4,14, kilenc diák nem ért el 5-ös általánost az országos teszten, és négy diáknak sikerült 5-ös, vagy azon felüli jegyet írnia románból.
Idén újdonságnak számít, hogy speciális líceumi osztályt is indítanak 10 hellyel azoknak a baróti Gaál Mózes Gimnáziumban végzett diákoknak, akik speciális oktatásban részesültek. Az osztály profilja, mivel nagyrészt fiúk vannak az osztályban, faipari szakosztály.
A könnyûipari szakosztályban egyelõre három diákot helyeztek el, a faipari osztály magyar szakára pedig egyetlen iratkozó sincs. Ezeknek az osztályoknak a sorsa függõben van egyelõre, viszont még hátravan három elosztási folyamat, amikor azokat a diákokat is elhelyezik a fennmaradt helyekre, akik pótvizsgákra maradtak, vagy valamilyen oknál fogva kimaradtak az elsõ elosztásból.
Az igazgató - annak kapcsán, hogy a megyében a kevés létszám miatt osztályok, tanári állások sorsa van függõben-, elmondta, igaz, hogy kevesebb idén a diák, mint tavaly, viszont ez egyelõre nem veszélyeztet tanári állásokat.
Az országos felmérõ eredményei igazolják, hogy fõleg a román nyelv okoz problémát a tanulóknak, ez részben elszigetelt régiónknak köszönhetõ, erre megoldás lenne, hogy speciális tanterv szerint oktassák a román nyelvet. Az a fontos, hogy értsék, beszélni tudják a nyelvet, hiszen középfokú nyelvismeret szükséges ahhoz, hogy az irodalmat el tudják sajátítani. Ahhoz, hogy a líceumi oktatás javuljon, vissza kellene vezetni a felvételi vizsgát - mondta el véleményét az igazgató.
Tavaly vezették be újból a szakoktatást, ennek újdonsága, hogy a diákok egy év tanulás után dönthetik el, hogy szakiskolában folytatják-e tanulmányaikat, vagy líceumi osztályban. A tavalyi generáció közül 16-an szeretnék folytatni tanulmányaikat konfekció szakosztályban, 22-en autószerelõi szakot, 18-an faipari szakiskolát választottak.
Azzal kapcsolatosan, hogy milyen szakosztályokat indítanak, az igazgató elmondta, felmérést végeznek a szülõk, diákok véleményét kikérve, hogy milyen szakoktatást választanának szívesen. Ahhoz, hogy bármilyen szakosztályt indítani tudjanak, akkreditáció szükséges, melyet egy évvel az osztály indítása elõtt be kell szerezni, és nem kis összegbe kerül az iskolának, hiszen 6000 lej.
Nagyon nehéz elõre megmondani, hogy az iskola végeztével lesz-e szükség egy bizonyos típusú szakemberre vagy sem. Ahhoz, hogy pontosan felmérjék, Erdõvidéken milyen szakemberekre van szükség és igény, a hivatalok vezetõi, a vállalkozók és az iskola vezetõsége állandó kapcsolatot kellene hogy tartsanak. Volt már ilyen irányú próbálkozás, viszont fõleg a vállalkozók részérõl nem nagy az érdeklõdés a hasonló megbeszélések iránt. A szakoktatáshoz piac kell, de ki tudja megmondani, hogy a mai erdõvidéki piac milyen szakembereket igényel? - tette fel a kérdést az igazgató.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 830. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.