Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 829. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.12. Közélet

Szakadékok a tudás és az igények között

Albert Egon Bukta volt ez is eredményességében, akárcsak a tavalyi, a helyzet mit sem változott, továbbra is úgynevezett mélyponton stagnál a romániai oktatási rendszer - tömören így is összegezhetnénk az idei érettségi bizonyítványt. Lassan az eredménytelenséghez is kezdünk hozzászokni, már nem fáj úgy, már nincsen körülötte akkora hiszti, úgy látszik, elfogadjuk, hogy a jelen realitása ez, megyeszinten ebben is sereghajtóknak lenni. Pár évvel ezelõtt még mindenki újjongott a valóságtól igen is elrugaszkodó eredmények láttán, legjobban a diák és a szülõ örvendett hirtelen megtáltosodott csemetéjének eredményességén. S hogy mennyire nem voltak valósak akkor az eredmények, azt az elmúlt két esztendõ tömeges bukása igazolta.
Tehát, vigyázat, akkor, amikor a régebbi generációk sebtiben pálcát törnek azok felett, akik akarva, akaratlan most egy bukott rendszer áldozatai! Hogy butábbak, vagy okosabbak-e a mostani diákok, azt egy érettségibõl nem lehet egyértelmûen eldönteni, természetesen lehet temetni az erdõvidéki oktatást is, valamint lehet ezúttal a román nyelvet kikiáltani általános bûnbaknak, azonban e mellé butaság lenne bújni. Mégis sokan ezt teszik, önnön felelõsségüket mellõzve, vehemensen most mások el-, vagy el nem végzett munkáját kérik számon. Többször hallottuk már, egy sikeres érettségihez több kell, mint négy év líceum, több kell, mert alapok nélkül még egy normális tyúkólat sem lehet építeni. Ehhez az alaphoz pedig több kell, erõteljesebb akarat, mint a diák, vagy a tanár akarata. Aki volt középiskolás, vagy diák, az tudja, hogy néha mekkora tud lenni a szakadék a tanár elvárásai és a diák igényei között. Ez azonban még nem ok az eredménytelenségre, és nem ok arra, hogy most falhoz állítsuk a szenvedõ alanyokat. De nézzünk csak körül, milyen társadalomban is élünk, nézzük meg, mire jutottak itthon a zömében lediplomázott, a “könynyebb” érettséginek is köszönhetõen felsõoktatásban végzett elõdök? Csak hogy a legalapvetõbbet említsük: van munkájuk, van jövõképük? - legtöbbjük fogta magát, és nyakába vette az országot, világot, mintsem a vidéken éhbérért dolgozzon, a kevés kivételtõl eltekintve. A németországi, svédországi, spanyolországi spárga és eperszedéshez nem feltétlen kell érettségi vagy egyetemi diploma. Az iskola az életre is nevel - szokták mondogatni elõszeretettel, nyitott kérdés, a mai kor iskolái vajon képesek erre a feladatra? Képesek arra, hogy olyan értékrendet, olyan szellemiséget közvetítsenek, ahol a gyerek 12 év alatt magába szívja a munka szeretetével és tisztességgel átitatott tudást? De egyáltalán, manapság vajon van szükség erre? Az országnak lehet, hogy nincs, de a kisebbségi létben élõk jövõ generációinak nem lehet fennmaradása tudás, munka, tisztesség, és egy, a jelenben gazdaságilag is erõs szülõföld igénye és akarata nélkül.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 829. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.