Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.07.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 829. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.07.12. Közélet

Miért nem tudnak románul a diákok?!

Sz.Réka Az elmúlt napokban az írott és televíziós híradások túlnyomó részt a gyenge érettségi eredményeket elemezték. Megyénk és a szomszédos Hargita megye nem büszkélkedhet az eredményekkel, ez jórészt a román irodalom és nyelvbõl elért jegyeknek köszönhetõ.
A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban 164 diák iratkozott be az érettségi vizsgára, közülük 25 a korábbi évfolyamokból. A nyelvi kompetencia vizsgákon 17 tanuló nem jelent meg, az elsõ írásbelin pedig 8 tanuló, így összesen 25 diák mondott le arról, hogy minden vizsgán résztvegyen. Összesen 139 tanuló kezdte az írásbeli vizsgákat, és közülük 30-nak sikerült, 109-nek pedig nem sikerült az érettségije. A sikeresen vizsgázók közül 6-an korábban végzett diákok – értesültünk Dimény János igazgatótól.
Az iskola haladási százaléka 21,58%, ezzel az eredménnyel megyénkben, a technológiai líceumok közül a második helyen áll. A legnagyobb eredményt 8,56-os médiával Lakatos Anetta érte el.
Osztályokra lebontva az eredmények igazolják, hogy a szakosztályok nem vehetik fel a versenyt az elméleti osztályokkal.
A társadalomtudományok osztályból (XII.A) a 32 jelentkezõbõl 7-nek sikerült az érettségije. A diákok mindegyikének a román jelentette az akadályt, mindannyian ebbõl a tárgyból buktak meg. Az osztály haladási százaléka 21,8%.
A matematika-informatika osztályban (XII.B) a 16 végzõs diákból 5-nek sikerült a vizsgája, itt is a román okozott nehézséget, az osztály haladási százaléka 31,25%. A turisztika osztályban (XII.C) a 21 diák közül 1-nek sikerült az érettségije, a haladási százaléka az osztálynak 0,45%.
A környezetvédelmi osztályban (XII.D) a 29 diák közül 11-nek sikerült a vizsgája, ez a legjobb eredményeket elért osztály, 37,93% haladási százalékkal. A könnyûipari szakosztályban (XII.E) a 13 végzõs diák közül csak 3 vállalta a megmérettetést, egyiküknek sem sikerült, a szállítástechnikusi osztályban (XII.F) a 21 diákból 15 vállalta a vizsgát, viszont egyiküknek sem sikerült. A faipari szakosztályban (XII.G) a 6 végzõs közül 2 jelentkezett érettségire, egyiküknek sem sikerült.
A legtöbb diák román nyelv és irodalomból bukott, kisebb arányban magyarból, matematikából és választott tantárgyból (kémiából) is, viszont azt, hogy mennyire komoly problémát jelentett a román vizsga a diákoknak, az igazolja, hogy több diák esetében feltûnõen nagyok a jegykülönbségek a román és a más tárgyak között, az egyébként jeleskedõ, vagy jól teljesítõ diákok több esetben románból alig tudtak elérni a 3,50-es jegyet.
Dimény János igazgatót arról kérdeztük, szerinte mi lehet az oka annak, hogy a diákok jórésze - mindamellett, hogy nem tanult eleget - nem boldogul a román nyelvtudással, ami alapvetõ probléma. Az igazgató elmondta, véleménye szerint a magyar anyanyelvû gyerekeknek, de a más nemzetiségûeknek is, elsõ osztálytól kezdõdõen a román nyelvet speciális program szerint kellene oktatni, nem anyanyelvként, nyelvismeretre, nyelvtanra kellene tanítani, mert erre lehet majd az irodalmat építeni.
A román tételekkel kapcsolatosan el lehet mondani, hogy nehezek voltak, még a román anyanyelvû diákoknak is, ezt bizonyítja, hogy a román megyékben is tömegesen buktak el a diákok. A tanév elején sorra kerülõ próbaérettségi elõrevetítette a jelenlegi helyzetet, habár sokkal rosszabb eredményekkel, mint ami most sikerült, hiszen akkor 7,8% volt a sikerességi arány. Akkor ezt megbeszélték a diákokkal, szülõkkel, felhívták a figyelmet a helyzet súlyosságára, és felkészítõkkel próbálták segíteni a diákokat, akik sajnos többen, ezt nem vették igénybe. Dimény János igazgató elégedett az eredményekkel, habár elmondta, hogy lehetett volna sokkal jobb eredményt elérni, ha románból tudatosan, jobban készülnek a diákok. Hangsúlyozta, hogy a kitartó munkának beérik a gyümölcse, erre példa egy olyan diák, aki tizennégy éve végezte tanulmányait, és következetes munkával idén sikerült átmenõ osztályzatot nyernie.
A végleges eredmények július 12-re várhatóak, figyelembe véve, hogy a diákok nagyrésze élt a fellebbezési lehetõséggel, lehetséges, hogy lesznek még változások az átmenési arányban, habár az alacsony jegyeket elnézve túl nagy különbségekre nem lehet számítani. Azok a szerencsés diákok, akik érettségi diplomat kapnak, 16-a után kaphatják kézhez azokat. A pótérettségi augusztus 19-én kezdõdik, tehát még mindig van egy esélye azoknak, akik kihasználják ezt, a hátralevõ egy hónap alatt, ha nem túl nagy a hiányosság, akkor lehet pótolni, hiszen most már csak arra a tantárgyra kell koncentrálni, melybõl nem sikerült megírni az átmenõt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 829. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.