Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.03.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 603. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.03.06. KözéletHonfitársai rabolták ki Olaszországban
 Az utóbbi idõben egyre többet hallhatunk a külföldön dolgozó román állampolgárok és a helyi lakosok közti konfliktusokról. Honfitársaink nem mindig tartják be az illetõ ország törvényeit, koldulnak, lopnak, engedély nélkül építkeznek. Az összetûzések, túlkapások talán Olaszországban a leggyakoribbak, leghevesebbek. Lapunk egykori munkatársát, barátját, Bedõ Beátát kérdeztük a világhálón keresztül az ottani helyzetrõl.
– Mióta élsz Olaszországban, mivel foglalkozol ott?
– Az ország észak-keleti felében, Veneto-ban, mindössze 50 km-re Velencétõl. Lassan öt éve élek itt, most jelenleg egy gombatermesztõnél dolgozom.
– Élnek-e ott még román állampolgárok, hazai vendégmunkások?
– Rengetegen vannak, a közelben olyan település is van, ahol több mint fele román állampolgár. Itália szerte is sokan vannak, a bûncselekmények nagy részét, betörések, erõszak, lopás, is õk követik el. Nem értek egyet e vendégmunkások teljes kitiltásával, a vétkesek miatt is ne bûnhõdjenek a becsületes emberek. Azokat kellene kiutasítsák az országból, akik áthágták a törvényt.
– Ha jól tudjuk, egyszer téged is kiraboltak. Hogyan történt?
– Körülbelül 1000 euró értékû kárt okoztak, egyik év augusztusában hazamentünk Erdélybe, Barótra,  szabadságra egy hónapra, és visszajövetelkor a betört ajtó fogadott. Sajnos nem jelentettük, mert nem hivatalosan voltam itt, még nem voltak papírjaim, így maradtunk a kárral. De az idõ teltével rájöttünk, sõt bizonyíték is került, hogy román állampolgárok voltak, jobban mondva az élettársam volt  román kollégái.
– Neked személy szerint milyen a kapcsolatod az olaszokkal?
– Nagyon jó. A tavaly nyáron munka nélkül maradtam, mert csak szezon munkám volt, az egyik olasz barátunk Egidio, mindent elkövetett, hogy segítsen munkát találni. Majdnem lányaként kezelt. Bármikor, bármilyen problémával fordulhatunk hozzuk, próbálnak segíteni,ötleteket adni.
Kérdezett: Havelka Ferenc-Attila


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 603. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.