Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.06.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 827. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.06.28. Magazin

Együtt a rák ellen

Népbe, nemzetbe és lakosságba gondolkodó szakorvos, lapunk megkeresésére, felajánlotta tanácsait, modern korunk egyik alattomos és pusztító nyavalyájának megelõzéséért és korai kezeléséért. Az alábbiakban a különbözõ rákos megbetegedések gyakoriságáról, ezeknek a szûrésérõl, megelõzésérõl olvashatunk majd, sorozatban, betegség típusonként, részletes tájékoztatót, szakvéleményt közlünk az orvos által ajánlott megelõzés, korai felismerés lehetõségeirõl. Mi több, ígéretünk van, hogy a szerkesztõségünkbe érkezett megkeresésekre, levelekre, egyenként szaktanáccsal, útbaigazításssal válaszol. Minden további nélkül, a névtelen, vagy esetleg jeligére érkezett kérdések is megválaszolásra kerülnek lapunk hasábjain.
A méhnyakrák szûrés és megelõzés másik igen hatásos módja a rendszeres citológiai szûrõvizsgálat. A kenetvételt végzõ orvos, vagy erre betanított személyzet a méhnyakról és a nyakcsatornáról kis kefe segítségével úgynevezett citológiai mintát vesz, ami ma egy rutinvizsgálatnak számít, és minimális kellemetlenséggel jár. Szûrõvizsgálatnak azok az esetek számítanak, ahol nincs panasz, bármilyen panasz esetén a nõgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, aki eldönti, hogy van vagy nincs szükség kenetvételre. Ez a kenet eljut egy citológia laboratóriumba, amire itt Baróton is van lehetõség. A citológus mikroszkóp alatt megvizsgálja a kenetet, és olyan sejteket keres, amelyek rákmegelõzõ vagy rákos daganatra utalhatnak. Említettük már, hogy a daganat kialakulásáért egyértelmûen a Humán Papillóma Vírus a felelõs. Ez a vírus a sejtekben olyan elváltozásokat okozhat, amelynek alapján felvetõdik a fertõzés gyanúja. Ilyenkor lehetõség van Székelyudvarhelyen vagy Csíkszeredában a vírus típusának azonosítására. Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a HPV fertõzés nem egyenlõ a méhnyakrák kialakulásával. A fertõzés csak azokban az esetekben okoz rákot, ha hosszú ideig fennáll. Az esetek többségében (95%-ban) a szervezet 6-15 hónap alatt legyõzi a fertõzést. Ezért fontos, hogy HPV jelenléte esetén az ellenõrzés szorosabb legyen. A citológiai vizsgálat során az eredményt két rendszerben, vagy skála alapján értékelik. Az egyik régebbi rendszer az úgynevezett Papanicolau skála, amely az elváltozásokat PI-PV között értékeli. Van egy P0 kategória is, ami értékelhetetlen kenetet jelez, ilyenkor a vizsgálatot meg kell ismételni. A PI-II negatív, a PIV-V valódi ráksejtekre utal, míg a PIII lelet gyanús sejteket jelent, ilyenkor a vizsgálat megismétlése, esetleg további vizsgálatok szükségesek. A második rendszer a Bethesda-féle rendszer vagy skála, ahol az L-SIL enyhe fokú hámsejt elváltozást, ASCUS ismeretlen eredetû rendellenes hámsejteket jelent. A H-SIL súlyos fokú sejtelváltozást, a CIN-I, CIN-II és CIN-IV rákmegelõzõ, illetve valódi daganatot jelentenek.
Az eredmény után mi a teendõ?
Pozitív HPV lelet birtokában, de egyéb elváltozás nélkül mûtét, vagy egyéb beavatkozás nem indokolt. Ez csak annyit jelent, hogy a vizsgálatot 6-12 hónap múlva megismételjük. Ha a citológiai lelet bizonytalan (ASCUS, L-SIL, C-III) HPV vizsgálatot is végeznek, és ha ennek eredménye negatív, akkor kijelenthetjük, hogy a valószínûsége kizárható egy rákmegelõzõ elváltozásnak. Nincs szükség mûtéti beavatkozásra.
Ha a citológiai vizsgálat egy rákmegelõzõ állapotot jelez (H-SIL, PIII) és a HPV vizsgálat is vírus jelenlétét igazolja, akkor teljes biztonsággal kimondható a daganatmegelõzõ állapot jelenléte, és a megfelelõ kezelés szükségeltetik. Országos szinten 2012-ben megindult az Egészségügyi Minisztérium által irányított és finanszírozott méhnyakrák szûrés, pontosabban 2012 november 1-jén. Ennek a programnak a rendelkezése alapján a Biztosítóházzal szerzõdést kötõ családorvosok vesznek részt, és a 25-64 éves nõk szûrését végzik. A kenetlevétel a családorvosi rendelõkben történik abban az esetben, ha van ilyen irányban kiképzett személyzet, ellenkezõ esetben ez a nõgyógyászati szakrendelõ szintjén történik. A keneteket a már említett citológiai laboratóriumokban vizsgálják meg, ahonnan az eredmény visszajut részben a családorvoshoz, részben a szûrést irányító országos központba. A családorvos az eredmény függvényében értesíti, akár telefonon is a szûrt nõket a további teendõkrõl. Végezetül rendkívül fontos, hogy ÉVENTE EGYSZER A CIKLUS KÖZEPÉN JELENTKEZZEN CSALÁDORVOSÁNÁL ÉS KÉRJEN KENETVÉTELT MÉHNYAKRÁK SZÛRÉS CÉLJÁBÓL. folytatjuk
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 827. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.