Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.06.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 826. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.06.21. Magazin

Együtt a rák ellen

Népbe, nemzetbe és lakosságba gondolkodó szakorvos, lapunk megkeresésére, felajánlotta tanácsait, modern korunk egyik alattomos és pusztító nyavalyájának megelõzéséért és korai kezeléséért. Az alábbiakban a különbözõ rákos megbetegedések gyakoriságáról, ezeknek a szûrésérõl, megelõzésérõl olvashatunk majd, sorozatban, betegség típusonként, részletes tájékoztatót, szakvéleményt közlünk az orvos által ajánlott megelõzés, korai felismerés lehetõségeirõl. Mi több, ígéretünk van, hogy a szerkesztõségünkbe érkezett megkeresésekre, levelekre, egyenként szaktanáccsal, útbaigazításssal válaszol. Minden további nélkül, a névtelen, vagy esetleg jeligére érkezett kérdések is megválaszolásra kerülnek lapunk hasábjain.
A HPV elleni oltóanyag:
Két gyártó késztíménye szerezhetõ be, az egyik a kétkomponensû, a HPV16-os és 18-as méhnyakrákot okozó típus ellen képes védelmet biztosítani. A másik négy komponensû, amely a 16-os és 18-as típusokkal történõ fertõzés mellett a nemi szervi szemölcsöket okozó 6-os és 11-es típusok ellen is hatékony védelmet nyújtanak. A teljes védettség eléréséhez 3 védõoltás beadása szükséges, amelyet az oltást végzõ orvos leggyakrabban a karizomba ad be. Az oltási sorozat (a 3 oltás) meghatározott rendben 6 hónap -1 év alatt kell beadni.
Kik kaphatnak oltást?
A szexuális élet megkezdése elõtt (9-15 éves korban) van az oltásnak a legnagyobb védõhatása, mert így a HPV-vel történõ elsõ találkozás már védett állapotban történik, tehát a kislányokat, kisfiúkat ekkor célszerû beoltani.
Fiatal felnõttkorban (16-26 év között) is célszerû kérni a védõoltást, hiszen ez szexuálisan legaktivabb életszakaszt jelenti, ilyenkor a legnagyobb a veszélye. A védõoltás adható késõbb is (26-40 év között) akár azoknak is, akik már átestek valamilyen HPV által okozott betegségen, fõként akkor, ha nem élnek stabil párkapcsolatban.
Hazánkban a védõoltás kampányszerûen zajlik. Várhatóan ez év õszétõl újraindul a méhnyakrák elleni országos oltás kampány. A szakminisztérium átirata alapján a serdülõkorú lányokat ezúttal csak a szüleik irásos kérésére oltják be, és az oltóanyag készletet is ezen igénylés alapján fogják kiutalni. Nem úgy lesz, mint korábban, amikor a szülõknek irásban kellett nyilatkozni arról, hogy engedélyezik vagy elutasítják gyermekük oltását.
folytatjuk
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 826. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.