Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.06.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.06.14. Magazin

folytatás múlt heti lapszámunkból
Amikor mindezt leírom, nem hallgathatom el, hogy voltam én már olyan társaságban is, akiket nem ezek a dolgok érdekelték. Egyik üzletbõl a másikba szaladtak, nem nézték meg komolyan az ember lelkében nyomot hagyó, a hazaitól eltérõ más világot. Egy-egy ilyen úton elkél, sõt kell a vidámság, de mindenen kacagni sem szabad! Nekem nyomasztó volt ilyen társaságban lenni. Nem úgy Ferenccel és Attilával. Már Bariban és végig az egész úton jól megértettük egymást. Egyezett a dolgokhoz való hozzáállásunk. Ezért általában összetartottunk.
Bariban megnéztük az óvárosban található San Nicola (Szent Miklós) bazilikát. Ez a templom az európai keresztyénség egyik legjelentõsebb építménye. Búcsújáró helye nemcsak római katolikusoknak, hanem az ortodoxoknak is. 1087 ben itáliai tengerészek a törökországi Myrában pihenõ szarkofágjából elrabolták és Bariba hozták Szent Miklós csontjait. Szent Miklós személye és jótette ismert az egész keresztyén világ számára. Myrai püspök korában megmentett egy szegény családot, hogy a gyermekek ne jussanak rabszolga sorsra. Egykori nemes ajándékozását ma Mikulás napján utánozza a világ. Innen ered hát a gyermekek által úgy várt és kedvelt Mikulás napi ajándékozás. 1087 - 1197 között bazilika épült Szent Miklós ereklyéjének megõrzése céljából. Ebben helyezték el a maradványokat. A templomot II. Orbán pápa szentelte fel 1098-ban. Nagy Lajos királyunk ajándékozott a templomnak egy értékes ereklyetartót. A bazilika és ereklye sûrûn látogatott a turistáktól. Nagy élmény volt, hogy mi is láthattuk.
Bereczki László nyug. lelkipásztor, folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.