Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.06.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.06.14. Magazin

Együtt a rák ellen

Népbe, nemzetbe és lakosságba gondolkodó szakorvos, lapunk megkeresésére, felajánlotta tanácsait, modern korunk egyik alattomos és pusztító nyavalyájának megelõzéséért és korai kezeléséért. Az alábbiakban a különbözõ rákos megbetegedések gyakoriságáról, ezeknek a szûrésérõl, megelõzésérõl olvashatunk majd, sorozatban, betegség típusonként, részletes tájékoztatót, szakvéleményt közlünk az orvos által ajánlott megelõzés, korai felismerés lehetõségeirõl. Mi több, ígéretünk van, hogy a szerkesztõségünkbe érkezett megkeresésekre, levelekre, egyenként szaktanáccsal, útbaigazításssal válaszol. Minden további nélkül, a névtelen, vagy esetleg jeligére érkezett kérdések is megválaszolásra kerülnek lapunk hasábjain.
Ma a méhnyakrákról:
Nálad is elõfordulhat!!
Tudtad-e?
A méhnyakrák nem öröklõdik, hanem egy HPV (Human Papillóma Vírus) okozza.
A világon minden tizedik ember (630 millió) HPV-vel fertõzött.
A világon naponta 600 nõ hal meg méhnyakrákban.
Magyarországon évente 500 nõ halálát okozza a méhnyakrák.
A világon a nõk 80%-a HPV-vel fertõzõdik élete során.
AZ EGYIK LEGHATÁSOSABBAN KIVÉDHETÕ ROSSZINDULATÚ DAGANAT.
Mit tehetsz?
Rendszeresen vegyél részt a megelõzõ szûrõvizsgálatokon.
Kérd a hatékony HPV elleni védõoltást.
Ma már bizonyított tény, hogy a méhnyakrákot a HPV vírus okozza, amelynek több, mint 100 típusa van, de ezek közül csak 30 fertõzi a nemi szerveket és környékét. Körülbelül 4 olyan típust ismerünk, amelyek fertõzése után igen nagy valószínûséggel a fertõzést daganatos megbetegedés követi. A HPV bárkit megfertõzhet, fiúkat és lányokat, férfiakat és nõket. A fertõzésnek nincsenek jelei és tünetei, ezért sokan nem is tudnak arról, hogy fertõzöttek és hogy terjesztik. A HPV fertõzés elsõsorban szexuális érintkezéssel terjed, beleértve a hüvelyi, az orális és az anális együttlétet is, de kézzel is átvihetõ. Fertõzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik. A vírus behatolásához apró hámsérülés szükséges, ezért a sérüléssel járó szexuális aktus, a nemi szervek borotválása, a dörzsölõdést okozó fehérnemûk a folyamatot elõsegíthetik. A HPV anyáról gyermekére is átterjedhet, elsõsorban szülés közben.
A becslések szerint az emberek jó része a szexuális aktivitásának elsõ 2 -3 évében kapja el a fertõzést, és a legtöbb nõnél 50-55 éves kora között ismerik fel a rákot, tehát a fertõzés hosszú éveken át megelõzi a daganatos betegség megjelenését. A fiatal tizen- és huszonéves lányok jobban ki vannak téve a HPV fertõzésnek, mivel szervezetük még fejlõdésben van. Ha a szervezet nem tud megszabadulni a magas kockázatú vírustól, élete késõbbi szakaszában nagy valószínûséggel kialakul a daganatos megbetegedés.
Hogyan védekezhetsz a fertõzés ellen?
Mivel a HPV fertõzés elsõsorban szexuális úton terjed, a szexuális önmegtartóztatás a legbiztosabb védekezési lehetõség, hiszen mindenfajta intim együttlét (hüvelyi, orális, anális aktus, kézzel való érintés) alkalmával átadódhat a fertõzés.
A gumióvszer csak abban az esetben véd, ha a fertõzött területet teljes egészében lefedi, de ez sajnos gyakran nem kivitelezhetõ.
A Humán Papillóma Vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a védõoltás, illetve a rendszeres hüvelykenet vétel (citológiai vizsgálat).
A védekezésrõl konkrétan a jövõ heti lapszámunkban.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.