Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.06.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.06.14. Közélet

Közel 30 ha erdõt sikerült újratelepíteni

A.E.Napjainkban, ha fáról, erdõrõl, vagy netán erdõgazdálkodásról esik szó, az emberek fejében rögtön a mértéktelen erdõkizsákmányolás, és nem utolsó sorban, a falopás ugrik be, legkevésbé a facsemete vagy az erdõültetés.
Hála istennek pozitív példa is akad, és ebbõl vidékünk sem kivétel ezúttal, ahol az elmúlt idõszakban az erdészet, a közbirtokosságok, valamint a helyi iskolák bevonásával 135 ezer facsemetét ültettek el. Szerdán a bardoci kultúrotthonban tartott vetített képes elõadásból kiderült, hogy kik is állnak a: “Minden iskolásnak egy tölgyfa”, vagy a, “Minden iskolának egy erdõ”- jelmondatok mögött.
Máthé Zsolt, a faültetési projektet, a “Minden iskolásnak egy tölgyfa” elnevezésû programot 2009-ben elindító Mihai Eminescu Trust Alapítvány részérõl beszélt, röviden bemutatva az alapítvány tevékenységét, amelynek fõ céljai között szerepel Erdély kulturális és épített örökségének megõrzése, a természet és az erdõk védelme. Máthé elmondta, 2009-tõl az Accor szállodalánc anyagi támogatásával eddig mindegy 3 millió facsemetét sikerült elültetniük a világ külünbözõ pontjain Barazíliától egészen Ausztráliáig. Örvendetes módon ebben a programban Románia is szerepel, így kerülhetett sor az erdõvidéki csemeteültetésekre is, ma már úgy hívják a programot, hogy “Minden iskolának egy erdõt”. Nemrégiben Kõhalom közelében a brit trónörökös, Károly herceg, a Mihai Eminescu Trust Alapítvány patrónusa Romániában elültette az egymilliomodik fát - tájékoztatott. A baróti magánderdészet részérõl Kádár Tibor erdõmérnök, aki ugyancsak besegített a program lebonyolításában, úgy látja, az ilyen pozitív kezdeményezésekre nagy szükség van. Azzal, hogy bevonják a fiatalabb generációkat is a csemete-, erdõültetésbe, azzal környezettudatosságra is nevelik õket. El kell hogy jöjjön lassan az ideje annak, amikor rájövünk, a természettõl nem csak mindig elvennünk kell, ahogy az erdõk esetében is van, hanem adnunk is kell cserébe valamit, valamit, ami hasznos - fogalmazott. Az erdõmérnök elmondta, igyekeztek olyan területeket kiválasztani a telepítésre, amelyeken fellép a talajerózió, sziklás, köves a talaj, vagy már rég felhagytak a mezõgazdasági mûveléssel, legeltetésekkel. Erdõvidéken közel 126 ezer fa került elültetésre, ami meghaladja a 25 hektárt, ebbõl ötezer csemetét 234 erdõvidéki diák (Baróti Szabó Dávid Líceum 143, a bardoci, erdõfülei, székelyszáldobosi iskolákból pedig 90 diák) ültetett el, nem kis anyagi ráfordítással. Székelyszálodoboson: 28.400 db/5,8 ha, Olaszteleken: 97.500 db/19.5 ha, zömében közbirtokossági területet ültettek be, õshonos fafajtákkal, a facsemeték sorsát továbbá a polgármesteri hivatalok, közbirtokosságok felügyelik.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 825. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.