Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.05.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.05.31. Közélet

Baróti diákok a Vargyas-szorosban a Biodiverzitás Világnapján

A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület által elnyert "Vargyas-szoros Természetvédelmi Terület biodiverzitásának megõrzése a helyi közösségek bevonásával" címû pályázat keretében május 22-én, a Biodiverzitás Világnapján a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont huszonnégy turisztika és környezetvédelem szakos diákjából (X.C és X.D), illetve két tanárából álló csapata látogatott Erdõvidék leglátványosabb természetvédelmi területére, a Vargyas-szorosba.
A szorosba való megérkezésünket követõen, az Elveszett Világ Egyesület részérõl Demeter Zoltán köszöntött bennünket és tartott rövid ismertetõt a Vargyas-szorosról, majd Ambrus László, a székelyudvarhelyi Agora Munkacsoport vezetõje ismertette a természetvédelmi terület biológiai sokféleségét.
Túránk során nem csak a környék természeti értékeinek a megfigyelése volt az elsõdleges cél, hanem a szoros tisztaságának megõrzése hulladékgyûjtés által. Útvonalunk a Farkas-ösvényen keresztül érintette a Tatár-kápolna romjait, a Kõmezõt, majd az Urak ösvényén lefele haladva megérkeztünk túránk fõ céljához, az Orbán Balázs barlanghoz, ismertebb nevén az Almási barlanghoz.
A barlang bejáratánál túravezetõink, Demeter Zoltán és Böjte Ferenc, közremûködésével felelevenítettük az Almási barlang és a vele szemben elhelyezkedõ Csala-tornya legendáját, illetve újabb információkat hallhattunk Erdély elsõ feltérképezett barlangjáról. Ezt követõen részünk volt egy alapos ismertetõben a szorosban élõ denevérfajokról, illetve azok védelmérõl, amelyet Jére Csaba, a Romániai Denevérvédelmi Egyesület székelyföldi csoportjának vezetõje tartott, majd lámpákkal felszerelkezve a barlangot is meglátogattuk.
Kirándulásunkat Ambrus László folyamatos növény- és madárismertetéssel gazdagította. Az élvezetes és emellett tanulságos túránkat egy finom pityókatokány elfogyasztásával zártuk Ilyés Lajos geológus, az Elveszett Világ Egyesület tiszteletbeli tagjának jóvoltából.
Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik hozzájárultak ennek az élménydús napnak a létrejöttéhez. Reméljük, hogy a közeljövõben még vehetünk részt ehhez hasonló kirándulásokon.

Csog Emõke, Jakab Ildikó, Jancsó Réka X.D osztályos tanulók
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.