Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.05.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.05.31. Aktuális hírek

A rendõrség országos szinten május-július között "Ne veszítse szem elõl az otthonát" elnevezésû megelõzõ célú kampányát bonyolítja le, a lakásokból való lopások megelõzése érdekében.
Lakókörnyezetünket különösen sújtják a családi ház-, és lakásbetörések, valamint az alagsori tároló és hétvégi ház feltörések elszaporodásai. Hogy ez mit jelent, azok tudják igazán, akik tapasztalni voltak kénytelenek otthonuk felforgatását, lakásuk kifosztását, kedvelt értéktárgyaik eltûnését.
Szakembereink elemzése szerint a betörõk többsége:
- oda hatol be, ahol gyenge védelmet lát, és viszonylag kis "munkával", rövid idõ alatt tud zsákmányra szert tenni. A lakások, családi házak elleni támadás általában a gyenge bejárati ajtóra koncentrálódik;
- olyan helyet keres, ahol nem tûnik fel, és kevés nyom hátrahagyásával, minimális lebukásveszély mellett tud "dolgozni" (legfelsõ emelet, alagsor);
- olyan idõpontban követi el a cselekményt, amikor kicsi a mozgás, kevesen tartózkodnak otthon, és a zajokra is kevésbé figyelnek fel a szomszédok (hétköznap délelõtt);
- készpénzt, értékpapírt, ékszert, elektronikai cikkeket és kerékpárt tulajdonít el, melyeken könnyen túladhat, és egyedi azonosító jel hiányában a rendõrség nem tud körözni, sõt, a tulajdonos sem képes kétséget kizáróan azonosítani.
Az elkövetési módszerekre is érdemes figyelmet fordítani, mivel:
- leggyakoribb az ajtó hengerzár betétjének eltörése, amit szakszerûtlen szerelés, illetve a köny-nyen eltávolítható zárcímek alkalmazása tesz lehetõvé. Erre specializált bûnözõ 1 percen belül küzdi le ezt az akadályt, ráadásul csendesen!
- az ajtó be-, vagy kifeszítése, illetve lábbal való berúgása a másik leggyakoribb mód. A silány ajtólapoknak, a gyenge kivitelû ajtótokoknak, és az alig felerõsített zárlemezeknek köszönhetõen egy átlagos lakótelepi ajtó beszakításához nincs szükség erõmûvészre, sem hosszú kínlódásra!
- a hamis vagy álkulcs alkalmazásával, lakatlevágással, lakatpánt lefeszítésével megvalósult nagyszámú bûncselekmény arra utal, hogy sokan elégednek meg olyan zárszerkezettel, ami csak a lelkiismeret megnyugtatására alkalmas!
- ablakon, erkélyajtón, szellõzõnyíláson, pincén át ugyancsak számos behatolás történt. A zsákmányszerzés ezen módja mutatja, hogy mennyien nem ismerik fel a veszélyt és elõvigyázatlanok. folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.