Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.05.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.05.31. Közélet

(antal) A hazai sajtó, média az utóbbi idõben ontja a palagázzal (románul gaze de sist) kapcsolatos híreket. Gyakorlatilag a kiaknázás ártalmai körül folyik a vita. A cirkusz lassan a rég vitatott verespataki és nagybányai aranybányászat szintjén vonul be a köztudatba. De mi is a földgáz és mi a palagáz? A klasszikus elnevezés szerinti földgáz a föld kérgébõl eredõ, alacsony áteresztõképességû, geológiai réteg alatti csapdában összegyûlt, több millió éves, szerves anyagok bomlásából származó szénhidrogének gyulékony elegye. A gázmezõk homokkõ, mészkõ laza porózus rétegei, amelyet tömör, át nem eresztõ, úgynevezett zárórétegek határolnak, és tartanak csapdában, több száz atmoszféráig terjedõ nyomás alatt. Ezekbe a rétegekbe fúrnak le a kitermelõk, ahonnan a magas nyomás következtében, a megfelelõ szabályozás és ellenõrzés mellett felszínre vezetik a gázt, és juttatják el a fogyasztóhoz. A palagáz a földgázhoz hasonló szénhidrogén képzõdmény, amit elõfordulása különböztet meg az ismert földgáztól. Gyakorlatilag alacsony permeabilitású (áteresztõképességû) rétegek apró mikroszkópikus méretû repedéseiben találjuk megrekedve. Kitermelése egy bonyolult folyamat, szétzúzzák, apróra törik ezeket a rétegeket, így kiszabadítva és összegyûjtve az itt mikropórusokban, természetes körülmények között tárolódott gázmennyiséget. A törés technológiáját nevezik hidraulikus repesztésnek. A megrepesztés technikája nagy mennyiségû vizet tartalmazó, híg homok-szuszpenziónak a gáztartó rétegbe való beszivattyúzásával történik. A médiában fellelhetõ, tiltakozási sorozatok kiváltó oka a palagáz kitermelése körüli aggodalmak. A módszer kockázatai a mértéktelen vízigény, a felszín alatti vizek elszennyezõdésének lehetõsége, és a technológia tökéletlensége miatt felszabaduló metán erõs üvegházhatása. A veszélyek nem lebecsülendõek, hiszen az alig húsz-harminc éve, Amerikában kikísérletezett technológiai folyamatnak a környezetre mért hatásainak elemzése valóban gyerekcipõben jár. Az egyre szélesebb körben elterjedt kitermelés nyomán több megválaszolatlan kérdés is megfogalmazódott. Egyelõre nincs egyértelmû bizonyíték rá, de kérdéses, hogy az amerikai Közép-Nyugaton már régóta folyó palagáz-kitermelés nem felelõs-e a földrengések elszaporodásáért. Továbbá, nem alaptalan a félelem, hogy a repesztéshez használt, vízhez kevert vegyszerek belekerülhetnek a felszín alatti, emberi fogyasztásra használt vízkészletekbe.
Meggyújtható (metán tartalmú) csapvízrõl szóló történetek is láttak napvilágot, melyek a felszabadított gáz, ivóvízhez történõ keveredését igazolják.
Tény, hogy az Észak-amerikai gázkitermelõk célkeresztbe vették Romániát is, többek között az amerikai olajipari Chevron, nemrég engedélyt kapott a Vaslui megyei önkormányzattól, hogy három lehetséges kitermelési telepen próbafúrásokat végezzen. A kanadai East West Petroleum a Nagyszalonta melletti Tulkán és a Székelyhíd melletti Terjén tervez palagáz kitermelést. Ha beindul a kitermelés, energetikai biztonságot jelent az országnak, s ezzel szûnik az orosz gázfüggõség. Ha tüntetések ellenére is úgy döntenek a politikusok, hogy ki kell termelni a palagázt, akkor nem marad más hátra, minthogy: Isten óvja az ott lakókat!<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 823. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.