Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.04.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 818. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.04.26. Közélet

Antal Ma, április 26-án 139 éve született, Bodos faluban, dr. Fábián László. A Székely Mikó Kollégiumban végzett tanulmányai után budapesti jogi ismereteket szerez, egy ideig a fõvárosban tevékenykedik. Késõbb ügyvédi vizsgát tesz, és Kolozsváron megszerzi a jogtudományok doktora címet. Az elsõ világháború kitörése elõtt, 1911-ben tért haza szülõföldjére, és ügyvédi irodát nyitott Baróton. Hazaérkezésének pillanatától, több évtizeden keresztül volt Erdõvidék közösségi életének meghatározó személyisége. A baróti Református Férfiszövetségnek és a Baróti Kaszinónak 30 éven át volt elnöke, erdõvidéki egyházmegyei fõgondnok, a Baróti Dalárda díszelnöke, a Baróti Takarékpénztár igazgatója, a Baróti Erdõbirtokosság vezetõségi tagja, az Erdõvidéki Méhészeti és Gyümölcsészeti Egyesület alelnöke.
1928-1930 között, a pákéi származású Sándor József mellett, dr. Fábián László a második háromszéki magyar a román szenátusban.
Legértékesebb tevékenysége kétségtelenül a lapszerkesztés. 1912-tõl, a gazdasági nehézségek miatt megszûnõ, és újrainduló kisvidék lapjai szerkesztésében állandó részt vállalt, egészen 1939-ig, amikor a gazdasági válság, a szociális nehézségek, és a politikai nyomás végleg megszüntette az erdõvidéki lapszerkesztést.
1912-tõl az ERDÕVIDÉK, 1916 és 1918 között BARÓT ÉS VIDÉKE, majd az ERDÕVIDÉKI HÍRLAP föszerkesztõje, társszerkesztõje vagy éppen felelõs szerkesztõje.
Tallózva a régi lapokból, történelmet írtak, Erdõvidék történelmét. Kis vidék, kis embereinek nagy gondjai láttak nyomdafestéket az írások nyomán, s talán nem sokat változott a világ az elmúlt nyolcvan év során, ennek érzékeltetéséért idézünk dr. Fábián László 1922. április 7-i, húsvéti írásából:
"És amint az egyes stációkon megpihen a tekintetünk, lelkünket elfogja a mélységes szánalom, szemünket ellepi a sajnálkozás könnye, amint látjuk az éhezõ nyugdíjasokat, a hazátlan állampolgárság nélkül ide-oda rugott hajdan életerõs munkás férfiakat, az éhbérért dolgoztatott, megvetett, szegény megtört tisztviselõket. Aztán, mint az orkán tör ki lelkünkbõl az utálat és megvetés azok ellen, akik az egyes stációkon judás harmincz ezüst pénzét csörgetvén a markukban, kaján mosollyal néznek minket a Kálvária tetején s nyomorult testvéreiket az egyes stációkon. …"
"…Vessünk számot önmagunkkal s meg kell állapítanunk, hogy a magyarság boldogulásának koporsója ki kell nyíljék ebben az országban s abban a koporsóba azoknak a fajárulóknak kell befeküdniök, akik fajukat elárulták néhány ezüst azaz, hogy papírpénzekért, mert ezek most minket próbáltak eladni sikertelenül, jövõben a mostani megrendelõiket adják el - bizonyára ismét sikertelenül, tehát nincs helyük se kint, se bent."<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 818. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.