Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.04.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 815. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.04.05. Művelődés

Sz. Réka Szerdán, április 3-án a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtárban bemutatták Puskás Attila, Csáky Ernõ és Dr. Rajna Zoltán szerzõk Puskás Tivadar, a nagy magyar feltaláló címû könyvét.
Az érdeklõdõket Demeter László, az intézmény vezetõje köszöntötte, aki elmondta, büszkék lehetünk arra, hogy székely származásával Puskás Tivadar is gazdagítja a számos neves erdõvidéki, erdélyi személyiséget.
Puskás Attila kolozsvári biológus, a könyv egyik társszerzõje a neves feltaláló származásáról, családjáról beszélt, elmondta, közös õseik vannak a neves feltalálóval, családjuk 1744-ben vette fel a ditrói elõnevet, melyet Puskás Tivadar is használt, büszke volt székely származására, habár tudomása szerint soha nem járt Ditróban.
Munkásságát Csáky Ernõ társszerzõ ismertette. Puskás Tivadar nevéhez kapcsolódik a telefonhírmondó és a telefonközpont feltalálása, eme találmányaival világhírnévre tett szert. Puskás tervei nyomán készültek el az elsõ telefonközpontok, az elsõ telefonhírmondó adását Budapesten 1893-ban sugározták (az idõjárásról, gabonaárakról, földrengésrõl értesítették a hallgatókat). Neki köszönhetjük az elsõ telefonfülkéket, továbbá kisérleteket végzett a fonográf fejlesztésére, fontolgatta a gõzmozdonyok villanyos vontatását, ami az õ idejében óriási gondolatnak számított. Neki köszönhetjük a halló szót is, mely bizonyára az elsõ próbákkor a feltaláló Edison és közte elhangzott: Hallod? kérdésbõl származik.
Terveit azonban nem vihette végbe sajnos, fiatalon, alig 49 évesen szívinfarktusban halt meg 1903 tavaszán. Nevét több magyarországi és erdélyi iskola vette fel, több szobrot állítottak emlékére.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 815. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.