Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 812. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.15. Közélet

Hat hónapja saját zsebbõl ingáznak a vidékiek

A.E.Tavaly novemberben már írtunk az ingázó iskolások ki nem fizetett buszbérleteirõl, akkor úgy tûnt, rövid idõn belül megoldódik a több száz ingázó diák problémája, de sajnos nem így történt. Szerkesztõségünket egy szárazajtai szülõ kereste fel azzal a panasszal, hogy az ígéretek ellenére lassan hat hónapja, hogy saját zsebbõl fizetik az ingázást. Az édesanya elmondta, már ott tartanak, hogy ha ez nem változik, akkor kénytelen lesz kivenni kilencedikes gyerekét az iskolából, mert anyagilag nem bírják.
A szárazajtai Fábián Rozália problémája nem egyedi, tõle tudtuk meg, hogy közel 40 gyereket és 25-30 családot érint ez a dolog. A szülõk javarésze elégedetlenkedik, hiszen hónaponta 164 lejt nem mindenki tud csak úgy kipengetni. A szülõk érdeklõdtek az iskolánál, de ott azt mondták, ameddig a baróti polgármesteri hivatal nem utalja át a pénzt, addig õk nem tudnak fizetni. “Bent voltam a hivatalnál, ott pedig egyszerûen azt mondták, hogy nincsen pénz, amibõl fizetni tudnának. Jelen pillanatban tanácstalanok vagyunk, nincs kihez forduljunk segítségért ez ügyben. Azt mondják, az állam kell átutalja a pénzt, ez számomra egy kicsit érthetetlen, hiszen például Sepsiszentgyörgyön egy-egy iskolában mégis kifizették már a bérletpénzeket, hogy van ez?” - teszi fel a kérdést az édesanya.
Szakács László baróti alpolgármestertõl megtudtuk, hogy tulajdonképpen ezek a pénzek még a hivatal könyvelõségén sem mennek keresztül. A megyei tanfelügyelõség számlájára érkezik az erre szánt összeg, innen küldik át azt az iskoláknak. Tehát a hivatalnak semmilyen beleszólása nincs abba, hogy az érintett családok mikor kapják meg az ingázási pénzt.

Nem akarják, hogy az emberek dolgozzanak?!
Baróton március elejétõl közel 35 szociális munkás segélyét függesztették fel, az ellenõrzések során kiderült, a segély mellett más pénzforrásra is szert tettek a családok. Ennek következtében jelentõsen megnõtt az egy fõre esõ jövedelem, átlépve a megszabott határértéket. Az érintettek természetesen másként látják a dolgot, állítják, õk úgy tudták, a napszám például nem törvénytelen, és nem számít bele az összjövedelembe - ”nem akarják, hogy az emberek dolgozzanak!” - fakadtak ki.
A polgármesteri hivatal részérõl Csiszér Gyöngyi elmondta, szó sincs arról, hogy az lenne a cél, hogy a szociális segélyre jogosultak ne dolgozzanak, ne keressenek munkát, sõt. Amenynyiben munkát találnak, akár napszámot is, azt kötelesek 15 napon belül bejelenteni a szociális irodánál, ezt a 35 személy nem tette meg, az ellenõrzés során kiderült, hogy az egy fõre esõ jövedelmük meghaladja a megszabott határértéket.
Az sem lehet kifogás, hogy nem voltak tisztában, hogy mi törvényes, és mi nem. Ezek a családok hosszú évekre arra rendezkedtek be, hogy szociális segélybõl éljenek meg, így tisztában vannak azzal, hogy mi törvényes - tájékoztatott Csiszér.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 812. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.