Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 812. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.15. Közélet

Sz.Réka November 7-én indították hivatalosan útjára a Közösségi Kártya Programot Baróton. A Háromszéki Közösségi Alapítvány által kezdeményezett program Sepsiszentgyörgyön több mint egy éve sikeresen mûködik, sok megvalósítást köszönhetnek a kezdeményezésnek.
Baróton a közösségi kártyákat örömmel fogadta a lakosság, és már a programindító rendezvényen igényelték a jelenlevõk. Ennek ellenére Erdõvidéken az elmúlt hónapokban a már meglevõ két cég mellé egyetlen cég sem kívánt csatlakozni, továbbra is csak a vargyasi Orex és a baróti Hermann gyógyszertárnál használhatók a közösségi kártyák.
Miklós Melindát, a Háromszéki Közösségi Alapítvány baróti munkatársát kérdeztük, mi lehet a cégek bizonytalansága mögött. A programfelelõs elmondta, több vállalkozót felkeresett, elmagyarázta, mi a célja a kártya-programnak, hogy mûködik, de valamiért az erdõvidéki vállalkozók érdeklõdését nem keltette fel, pedig mindenki jól jár, erre példa Sepsiszentgyörgy, ahol rengeteg a kártyafelhasználó, akik szívesebben vásárolnak azokban az üzletekben, melyek részesei a programnak, így a vállalkozó is jól jár, hiszen nagyobb a forgalma, ezen kívül jól jár a vásárló is, mert kap egy százalék kedvezményt, és mindemellett jól jár a közösség is, hiszen a közösségi alapba is levonnak egy százalékot. Az ide gyûlt összeget pedig mindig a helyi közösség javára fordítják vissza, és az elköltésrõl bárki véleményezhet, a többség döntése érvényesül. Sepsiszentgyörgyön idén fitnesszparkot létesítenek a közösségi alapba gyûlt összegbõl, ez a közösség döntése volt, erre voksoltak a legtöbben az internetes szavazáson.
A kártyaprogram bevezetésének vállalkozószemmel nézve sincs hátránya, hiszen azt az egy százalék kedvezményt le lehet írni az adóból, és így legalább helyben marad a pénz, hacsak az nem hátrány, hogy használatakor be kell ütni a kártya számát. Miklós Melinda elmondta, szeretnék, ha a vállalkozók rájönnének, hogy mennyi elõnye van a programnak, és tudnák a helyi erõforrásokat használni, nem kellene Sepsiszentgyörgy éltesse a helyi programot.
Tavaly kb. 150 ember használta Erdõvidéken a közösségi kártyákat, mostanra 300-ra tehetõ hozzávetõleg a kártyatulajdonosok száma. Mindamellett, hogy Erdõvidéken nem gyûlt össze nagy összeg a kártyahasználatokból, mégis élvezhették az itteniek a program elõnyeit, hiszen a sepsiszentgyörgyi közösségi alapból tavaly több erdõvidéki diákot, intézményt támogattak: kisbaconi óvodát óvodai felszereléssel, két erdõvidéki diák magyarországi táborozását, vargyasi, magyarhermányi, nagyajtai, erdõfülei, nagybaconi I-XII. osztályos diákok kirándulásához nyújtottak anyagi segítséget, támogatták a vargyasi hagyományõrzõ néptánctábort 1500 lejjel, két tehetséges diákot tíz hónapon keresztül havi 100 lejjel, egy baróti sakkjátékost segítettek 320 euróval, hogy résztvegyen az amatõr sakkvilágbajnokságon Jászvásáron, az erdõfülei kopjafás temetõrõl készült kisfilm készítéshez is hozzájárultak 2164 lejjel.
Tavasszal a baróti iroda vezetõje önkéntesekkel a városközpontban kártyatulajdonos-toborzót tervez, és reméli, hogy a vállalkozók hozzáállása is változik, hiszen több helyen elgondolkodtak a lehetõségen, csak valamiért még bizonytalanok, pedig van már pozitív példa, és az érdeklõdés egyre nagyobb nálunk is a felhasználók részérõl. Baróton, az OTP bank mögött, az elsõ emeleti irodában várják az érdeklõdõket, vállalkozókat vagy kártya igénylõket, érdeklõdni a 0753-876932-es telefonszámon lehet Miklós Melindánál.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 812. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.