Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 811. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.08. Közélet

Egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról

Az RMDSZ képviselõházi és szenátusi frakciója benyújtotta azt a történytervezetet, amelyet Markó Attila és Márton Árpád háromszéki képviselõk dolgoztak ki, választásban tett ígéretük szerint, és amely az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását szabályzó jogi normát módosítaná.
A benyújtott javaslat pontosítja azt, hogy mi is értendõ egyházi tulajdonnak, illetve kinek kell azt visszaszolgáltatni, kiküszöbölve ezáltal az olyan fonák helyzetek elõállását, amilyen a Mikó ügyben hozott bírósági döntés.
A törvénytervezet ugyanakkor kimondja, hogy a hatóságnak kötelessége záros határidõn belül akár jóváhagyni a visszaszolgáltatást, akár visszautasítani azt, hiszen az olyan ügyekben, amelyekben a mai napig nem született semmiféle döntés, az egyházak nem tudnak a nemzetközi bírósághoz fordulni.
A tervezet olyan szempontból is fontos, hogy amint azt már hivatalosan is bejelentették, a kormány felelõsségvállalással szeretné a a visszaszolgáltatás kérdését megoldani, és a kormány által így elfogadott törvény alkalmazására kihatással lehet az egyházi ingatlanok vonatkozásában.
A héten az RMDSZ-frakció benyújtotta az alkotmánymódosító tézis javaslatait.
A Márton Árpád képviselõ által javasolt tézisek között szerepel a nemzetállam törlése, a történelmi nemzeti kisebbségek államalkotó tényezõként való elismerése, a regionális nyelv létrehozásának lehetõsége, a közigazgatási egységek kisebbség rovására történõ módosításának tiltása, sajátos státuszú régió létrehozásának lehetõsége.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 811. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.