Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.02.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 601. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.02.20. Művelődés

  A hagyományosan január derekán sorra kerülõ, egyesületi  közgyülés alkalmával tartott tevékenységi beszámolója felvezetõjeként, Dénes Ildikó, a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt esztendõ során elvégzett munkára és megvalósításokra méltán lehetnek büszkék az egyesület tagjai.
2008 folyamán, többszöri próbálkozás után a Környezetvédelmi Minisztérium Környezetvédelmi Alapjánál elfogadták az egyesület pályázatát és október végén a szerzõdés is aláírásra került, amelynek értelmében két éven belül látógatói központ épül a Vargyas-szoros bejáratánál. E központ helyet ad majd a felügyelõknek és a hegyimentõknek, illetve az egyik termében a szorost és annak természeti értékei ismertetõ kiállítás is lesz berendezve. Az épület alkalmas lesz 20-25 diákot befogadó erdei iskolák, természetvédõ táborok megszervezésére és lebonyolítására is. Ez a közel félmillió lejes pályázat a legnagyobb, amelyet valaha erdõvidéki civil szervezet megnyert. A felépítendõ központ szomszédságában a vargyasi önkormányzat egy parkolóhellyel is kiképzett, sátorozásra alkalmas táborhelyet szeretne létrehozni, ami hosszútávon jelentõsen megkönnyítené a természetvédelmi területet felügyelõk dolgát.
A továbbiakban egy másik sikeres pályázatról is beszámolt az elnök, amelynek keretében az egyesület tagjai, a baróti és vargyasi önkormányzattal közösen, a két település lakóit és a helyi iskolák tanulóit is bevonva, különbözõ környezetvédelmi megmozdulásokat, patakmeder és borvízforrás takarításokat, gyerektábort, illetve fotókiállításokat szerveznek az év folyamán.
A pályázatokban befoglalt tevékenységek bonyolítása mellett, az egyesület tagjai évrõl-évre egyre látványosabb munkát végeznek a Vargyas-szorosban. Az elmúlt esztendõben - többek között - újjáépítették az egyik átkelõhelyet, míg egy másikat jelentõs mértékben felújítottak. A statisztikák azt bizonyítják, hogy a szorosba látogatók száma megduplázódik évente, ami természetesen többletfeladatokkal is jár. Idéntõl a területet felügyelõk száma is meg fog duplázódni. Az egyesület tagjai remélik, hogy éveken belül fõállású felügyelõk vigyázhatják majd Székelyföld e kivételesen gyönyörû szegeletét. Tevékenységüket addig is támogathatják az odalátogatók, Önök, ha betartják a területre érvényes szabályokat és nem hagynak szemetet, hulladékokat maguk után, hisz a legnagyobb erõfeszítést, épp a területen felgyûlemlõ hulladékok összegyûjtése és elszállítása jelenti az egyesület önkénteseinek számára.
Az egyesület képviselõi mindezekrõl, illetve jövõbeli terveikrõl, január 28-án a Vargyas-szoros Természetvédelmi Területet felügyelõ, a Hargita és Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalok vezetõibõl, Vargyas és Homóródalmás polgármestereibõl és közbirtokossági elnökeibõl, illetve kistérségi szervezetek vezetõibõl álló konzultatív tanácsnak is beszámoltak. A felügyelõ tanács tagjai, kiegészülve több más megyei intézmény és szervezet képviselõivel (hegyimentõk, erdészek, megyei tanácsok küldöttei), egyöntetûen elfogadták a beszámolót és igéretet tettek arra, hogy a felmerülõ gondok megoldásában a továbbiakban is közremûködnek az egyesülettel.
Az egyesület vezetõsége és tagsága köszönetét fejezi ki mindazoknak a szervezeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek, akik bármivel is támogatták és támogatják az egyesület munkáját. Továbbá köszönik mindazoknak, akik jövedelemadójuk 2%-át ajánlották fel tevékenységeik támogatására.  Megtisztelõ pártfogásukra a továbbiakban is számítanak.
 Demeter Zoltán
egyesületi titkár


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 601. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.