Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 811. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.08. Közélet

A székelyek lobogójának márpedig állnia kell!

A.E. “Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében legyen áldott ez a szimbólum, zászlónk lengjen világvégeiglen, hírdesse székely népünk nagyságát, és jövendõjébe adjon reménységet, azoknak, akik fölött leng az utcán jövet...” - hangzott az áldás Krizbai Imre baróti református lelkipásztortól. Kedden délután a Székely Társalgó, az MPP és az EMNP kezdeményezésére a baróti polgármester támogatásával egy 5x3 méteres székely lobogót húztak fel egy tízméteres zászlórúdra Barót központjában, a “Székely Önkéntesek” terén, - az eseményen több százan voltak jelen. Az ünnepi eseményen a felszólalók mindenike a székelység autonómiája, önrendelkezése, jogainak betartása és szimbólumainak szabad használata mellett szólalt fel, egyben kiemelve, hogy ahhoz, hogy sikert érhessünk el, fontos az összefogás, az egymás melletti kiállás, mert senki sem sajátíthatja ki csak önnön érdekei miatt a nemzet szimbólumait. 

Nem vagyunk magunkra
“...Azon a helyen állunk, ahol 1918 november utolsó napjaiban az erdõvidéki hõs székelyek, az elsõ világháború hazaérkezett katonái gyülekeztek, hogy december elsejére Kolozsváron legyenek a székely hadosztály felállításán. Örvendünk, hogy ilyen nagy részvétellel vannak a székely szimbólumok iránt, hiszem, hogy akik ma félnek, és elhúzódnak, holnap sorstársaink lesznek.” - mondta Krizbai Imre.


A székely zászló márpedig maradni fog!
Lázár-Kiss Barna, Barót város polgármestere:
“...A szervezõk azon kérdésére, hogy támogatom-e a mai rendezvényt, egyértelmû volt a válaszom: igen”! ...” A székely népnek és nekem is természetes jogunk, hogy a szülõföldhöz kötõdõ, jelképeinket bárhova kitûzzük, bárhol használhassuk. Ezen jelképek használatát csak a kommunizmusban próbálták betiltani, tiltották a székely himnusz éneklését, próbálták betiltani az anyanyelv használatát. Én remélem, azokat az éveket nem éljük meg többé”!
...”Mint mindenki tudja, a székely zászló ma is leng a baróti városházán, lengett ezelõtt egy évvel és lengeni fog az elkövetkezõkben is, pedig már megkaptam az új prefektustól is azt az átiratot melyben leírja, hogy a zászlót vegyem le. Továbbra is ott fog maradni addig, ameddig a törvény nem tiltja azt, én továbbra is azt tartom, hogy amit a törvény nem tilt azt szabad”!


Számunkra ez a tér a világ közepe
Benedek Huszár Erika, megyei tanácsos (EMNP): “...Álljon itt nemzeti jelképünk ez a zászlórúd és emlékeztessen minden erdõvidékit arra, hogy nekünk ez a világ közepe, itt van az otthonunk.
Álljon itt nemzeti egységünk jelképe, tudatosítsuk magunkban azt, hogy számunkra ezen a helyen kell felkeljen a nap, és a hold. Ahányszor elmegyünk ezen a téren, emlékeztessen minket arra, hogy felelõsségünk van õseinkkel szemben önmagunkkal szemben, nemzetünkkel szemben és unokáinkkal szemben”! ...”, Székelyföld-szerte Érdély-szerte, Kárpát-medence szerte óriási fogyásokat jegyez a magyarság, akkora méretû fogyásokat, melyek mellett nem lehet szótlanul és tétlenül elmenni, ez a nap erre figyelmeztet bennünket, legyen ez a nemzeti közösségünkre való figyelmeztetés napja!”


Szimbólumaink nem törvénybe ütközõek
Nagy István, a baróti MPP elnöke: ...“2009 karácsonyának elõestéjén a Maros megyei Makkfalva ellenzéki magyar testülete kitûzte a községháza épületére a székely lobogót, nemzettársuk, a szövetség színeiben megválasztott polgármester, jelentette fel õket. Tettével, Makkfalva polgármestere lett az elsõ Romániában, aki eljárást indított a székely lobogó ellen. Viszont ez a Janicsárlépés vezetett ahhoz, hogy 2010 augusztusában, Maros megyei ügyészségi döntés szülessen, mely elsõ alkalommal Romániában nemcsak azt tartalmazta, hogy a szóban forgó lobogó nem raszszista, nem xenofób szimbólum, és használata nem törvénybe ütközõ, hanem azt is, hogy a feljelentés tárgyát képezõ lobogó, egy kulturális közösség jogos szimbóluma”.


Szükség van az autónómiára!
Szabó Miklós, Bardoc -Miklósvárszék Székely Tanács nevében szólt. 2013. március 5-ét történelmi pillanatnak nevezte, a napot, amikor közösen felavatják a Bardoc-Miklósvárszék jelképét a hagyományos Székelyföld mindenkori székely székek székelységének szimbólumát.
“A székelységnek nem kulturális, hanem területi autonómiára van szüksége, azt követelik viszsza csak, ami az õsi jussuk, mivel e földön õk nem jövevények, hanem õshonosok. A székely szimbólumok azt üzenik nekünk, hogy összetartozunk, nincs kompromisszum és megalkuvás, aki ennek ellenkezõjét cselekszi, az áruló”!


Pozítivan értékeltek
Az ünnepi zászlóavatót követõen másnap sajtótájékoztató keretén belül Szép Béla helyi Néppárt elnök pozítivan értékelte a történeteket. Nagyszerû dolognak tartotta azt, hogy végre sikerült egy politikamentes eseményt megszervezni.
Hasonlóan vélekedett a keddi zászlófelvonásról Lázár-Kiss Barna polgármester is, úgy látja, a székely zászló az, ami képes tömegeket megmozgatni és együvé kovácsolni.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 811. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.