Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.01. Magazin

Elektromos hulladék hasznosítása

Korábban már írtunk a használt étolaj fontosságáról és gyûjtésének szükségességérõl, így ezen a héten az elektromos hulladék hasznosításáról számolunk be.
Elektromos hulladék hasznosítása
A modern technológia fejlõdésének köszönhetõen napjainkban egyre több elektronikai cikk jelenik meg a világpiacon. Sajnos a tervezõk és gyártók azzal a ténnyel nem számolnak, hogy a rövid életciklusú termékek hamarosan a kukákban végzik. Ebbõl könnyedén következtethetünk, hogy évente gigantikus mennyiségû elektromos hulladékot halmozunk fel. Attól, hogy régi, de mûködõképes, nem jelenti azt, hogy meg kell válni tõle. Abban az esetben, ha már alkalmatlan az általunk kívánt feladat teljesítésére, akkor saját magunk is újrahasznosíthatjuk odahaza. Például régi tv dobozát használhatjuk kerti virágcserépnek. A maradék elektromos hulladékot viszont szükséges leadni, mert rendkívüli kémiai összetételû értékes anyagokat tartalmaznak, újrahasznosítható fémeket (nemesfémek, réz, alumínium, vas).
Mindezek mellett káros a környezetre, és az egészségre ártalmas anyagokat (ólom, kadmium, berillium, higany, szerves komponensek) is tartalmaznak.
A kézi szétszereléssel vagy gépi feldolgozással elkülönített fémek tisztítást és osztályozást követõen újrafeldolgozásra kerülnek: az alumínium- és vashulladékot hazai kohókba, a réz, valamint egyéb színes- és nemesfémeket tartalmazó anyagokat külföldi feldolgozóüzemekbe szállítják. Ilyen feldolgozó üzem Romániában a buzói Greenwee és a Greenfeiber cégcsoport.
Március 9-én szombaton, használt étolaj és elektromos hulladék gyûjtésre kerül sor. Bárki leadhatja az összegyûjtött étolajat és a már hasznavehetetlen elektromos tárgyait a központi parkolóban felállított sátornál 10 és 13 óra között.


Zike
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.