Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.01. Közélet

Senki ne viccelõdjön Barót adófizetõivel!

A.E. A héten több hírforrásban is megjelent a baróti bevásárlóközpont ügye. A tudósítások több alkalommal is idézik a polgármester és a külsõ buszmegálló területét megvásároló brassói román üzletember közti beszélgetést. Lázár-Kiss Barna érdeklõdésünre elmondta, valóban találkozott az üzletemberrel, akitõl kapott egy ajánlatot is, mely szerint hajlandó lenne eladni a területet a városnak, nem kevés pénzért. Ezzel szemben a megyei médiában megjelent cikkekben az üzletember hangsúlyozta, szó sem volt konkrét telekeladási szándékról, – az egészet csupán viccnek szánta –, a polgármester sajnálatos módon félreértette szándékát. A baróti elöljáró felháborodottan vette tudomásul az üzletember állítását: “A hivatalban, munkaidõben, egy hivatalos beszélgetésen, amikor konkrét dolgokról tárgyalunk, nem tûröm el, hogy bárki is viccelõdjön. Semmilyen idegen, vagy más nemzetiségû nem ûzhet viccet Barót népével! Éppen ezért, én az üzletember ajánlatát egyáltalán nem viccesen kezeltem, hanem nagyon is komolyan vettem, közölve vele, hogy nem vagyok hajlandó sokszoros árat fizetni egy olyan területért, amit valamikor potom pénzért adtak el.” Az ügyhöz annyit még hozzáfûzött, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a bevásárlóközpont ügyét, ám azt tudni kell, hogy abba egyáltalán nem egyezik bele, hogy a buszmegállóba legyen egy ilyen létesítmény. Továbbra is kitart azon szándéka mellett, hogy a bevásárlóközpont a város határában épüljön fel, melyre van is igény, hiszen több üzletlánc tulajdonosa is érdeklõdött már a területek iránt.

Zászlópark és több méteres székely lobogó
Március 5-én (kedden), Barót város központjában egy több méteres székely zászló felállítását tervezi a helyi Székely Társalgó és két politikai alakulat, a baróti MPP és az EMNP.
Szép Béla helyi Néppárt elnök közölte, hogy találkozott a Székely Társalgó (Krizbai Imre, Bocz Zoltán) és az MPP (Szilágyi Sándor) képviselõivel, akik arra kérték, hogy az EMNP is legyen partner egy ilyen zászló felállításában. A tervek szerint a száló rúd 10-11 méter magas lenne, a zászló pedig öt méter hoszzú. Ahhoz, hogy jövõ kedden délután fel tudják állítani a lobogót, Barót város polgármestere is bele kell egyezzen, a küldöttség lapzártánk után kereste fel az elöljárót ebben az ügyben.
Az elnök a jövõbeli terveikrõl is beszélt, mely értelmében egy tanácshatározatot kívánnak elõterjeszteni a városi tanácsban, amely egy zászlópark létesítésérõl szólna. Elképzeléseik szerint egy öt zászlóból álló park létrehozásán gondolkodnak, a helyszínt egylõre még nem tudják, itt várnák a más pártok javaslatait is. Hasonló határozat benyújtásán dolgoznak Vargyason, az ottani Néppárt is lát fantáziát ebben az ötletben. Az öt rúdon a magyar, székely, román, az uniós, és a város, valamint a község lobogója lengedezne.

Baróton 35 szociális munkás járandóságát függesztették fel
Az ok, hogy törvénytelenül dolgoztak, magyarán a szociális segély mellett más pénzügyi forrásuk is volt. Olyan személyrõl is tudnak, aki tavaly augusztusától, havonta akár 1.000 - 1.200 lejt is megkeresett, mások Brassóba jártak napszámosként, mégis kapták a “szocis” pénzt.
A törvény értelmében aki dolgozik, és állandó jövedelme van, az nem részesülhet szociális segélyben. Mindez kiderült az ellenõrzések során, így 35 személynek függesztették fel a szociális járandóságát. Az érintett személyek segélye mindaddig felfüggesztve marad, ameddig nem igazolják papírokkal, hogy tavaly év augusztusától a munkahelyeiken mennyi fizetést kaptak. Ráadásul kötelesek visszafizetni a szociális segély értékét is, azokra a hónapokra, amikor dolgoztak - tájékoztatott Szakács László baróti alpolgármester.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.