Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.03.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.03.01. Közélet

Kozma: A megfenyítésektõl sem riadnak vissza

A.E.Szerda délelõtt Baróton az EMNP székházában tartott sajtótájékoztatón ifj. Kozma Albert számolt be a bölöniek kálváriájáról. Az unitárius pap állítása szerint hamis az a pozitív községkép, amit a polgármester és csapata próbál kialakítani már évek óta.  A községben rengeteg gond van, amit mihamarabb orvosolni kellene, amíg még békés úton lehet azt intézni. Úgy látja, hogy a falu lakossága forrong az õket ért igazságtalanságok miatt, az elégedetlenkedés legfõbb kiváltója pedig a polgármesteri hivatal és a közbirtokosság eddigi hozzáállása. Nemrégiben az embereket például teljesen váratlanul érte az a felszólítás, melyben a polgármesteri hivatal tudatja az adófizetõkkel, hogy elmaradásuk van büntetõkamattal együtt, errõl azonban eddig senki sem tudott. A közbirtokosságnál pedig nyolc éve már, hogy nem tartottak közgyûlést, intézkedéseikkel folyamatosan ellentmondanak a közbirtokosság statutumának, becsapván ezzel a tagok jó részét. A bölöni erdõkbõl folyamatosan termelik ki a fát, ám ennek a hasznát valahol máshol élvezik, a község egyáltalán nem nyer ebbõl, csak bizonyos személyek, csoportok, amelyek legtöbbször román érdekeltségûek – tájékoztatta a sajtó képviselõit a lelkész. 

Megkapták második felszólításukat is a bölöni családok, akiket továbbra is arra köteleznek, hogy fizessék ki a 2006-ban végzett topográfiai méréseket, amit egy baróti cég végzett a bölöni határban. Errõl azonban soha senkit nem tájékoztattak, sem az akkori, sem pedig a mostani tanácsot – vázolta fel a fejleményeket ifj. Kozma Albert, bölöni unitárius lelkész.
Az emberek nem értik, miért kell 6-7 év után valamire fizetni, amirõl azt sem tudni, hogy mi fán terem. Olyan családok is vanank, akiknek most 1.000 - 4.800 lejt kellene fizetniük földfelmérés címén. Kozma elmondta, amikor erre rákérdeztek a hivatalnál, akkor azt mondták, hogy a megyei számvevõszék kötelezte õket arra, hogy ezeket a kinnlevõségeket hajtsa fel. Azonban azt az átiratot nem mutatták meg, melyben ez le van írva, hiába kérte mint tanácsos, hogy joga van azt látni, a polgármester ráförmedt mondván: egyéb dolga sincs a papnak, mint kötözködni. Eddig 64 személy kereste meg az unitárius egyházat, mert ez az utolsó reményük, az egyháztól várják a segítséget a problémájuk megoldására. “Hallatlan dolognak tartom, hogy mások hibájáért az adófizetõket büntessék. Ráadásul vannak olyan személyek, akik a felszólításban kért összeget ki is fizették, ám amikor az ígéret szerint kérték a topográfiai rajzot, akkor azt mondták, egyelõre nem kapnak semmit. A normális megoldás az lett volna, ha már földet mérnek, hogy minden földtulajdonost értesítsenek, hogy a felmérésnél legyen jelen, a félreértések elkerülése végett. Mivel ez nem történt meg, ki tudja, hogy kinek, vagy kiknek, hol, milyen névre, és mennyi földet mértek fel?” – tette fel a kérdést.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy: a bölöni egyház tudomása szerint eddig több mint 112 ha erdõt juttattak román kézre a községben úgy, hogy nem voltak hajlandóak eladni az unitárius egyháznak az erdõterületeket. Inkább adták oda potom pénzért idegeneknek. Ezekért is a polgármestert és a közbirtokossági elnököt terheli a felelõsség. A közbirtokossággal kapcsolatosan ifj. Kozma Albert több rendellenességet és kifogást is megfogalmazott, ezt nemcsak az EMNP tanácsosai, hanem az RMDSZ frakció egyik tanácsosa is aggasztónak tartják. 15 személy megfogalmazott egy olyan beadványt, amelyben kérték, legyen rendes közgyûlés, amely elõtt a vezetõség köteles lenne beszámolni, mit csinált az elmúlt nyolc évben. 91 közbirtokossági tag aláírta ezt, a vége az lett, hogy ezen személyek némelyikét állítólag még börtönbüntetéssel is megfenyegették. Az emberek el vannak keseredve, bizonytalanodva, olyan tagok is vannak, akik 3-8 éve semmilyen jutalékot nem kaptak erdõterületük után, az embereknek ígérgetnek, akik rákérdeznek a dolgokra, azokat folyamatosan fenyegetik, próbálják elbizonytalanítani.
Ha a problémákat rövid idõn belül nem sikerül békésen rendezni, akkor ifj. Kozma Albert jogi útra tereli az ügyet, így remélve a megoldást, mert meglátása szerint, nagy baj van Bölönben.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 810. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.