Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 808. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.15. Sport

Idén 500 tagra számítanak

A.E.A 2012 esztendõ sem volt eseménytelen a Rika Sporthorgász Egyesület háza táján, az egyesület kötelékébe tartozó Antal Tímea és Ágoston Szilamér ismét bizonyították, hogy eddigi elért országos eredményeik nem csak a véletlen szerencsének köszönhetõ.
Sikereikkel lehetõség nyílt arra, hogy egy kicsit jobban kiemelkedjen a mindennapok monotonitásából ezt a sokak által haszontalannak tûnõ szenvedély, így ma Baróton, ha horgászatról esik szó, akkor egyesek szemében nemcsak a szemetelõ, mindent maga után hagyó horgász képe jelenik meg, hanem azon személyeké is, akik tettek és tesznek azért, hogy a kellemest a hasznossal összekötve, megvédjék természeti értékeinket. A több mint négyszáz tagot számláló egyesületnél nem telik el úgy nap, hogy ne történjen valami említésre méltó, hiszen a Pumpaházi-holtárok fenntartása halainak megõrzése nem kis feladat. Természetesen akadnak olyanok is, akiknem nem igazán tetszik az egyesület eddigi tevékenysége, és néha eléggé kemény kritikát fogalmaznak meg a tagok irányába, számukra ez nem más, mint merõ felszíneskedés, és a pénzrõl szól az egész. A Rika Sporthorgász Egyesület jövõjérõl, az idei haltelepítésekrõl, a Pumpaházi II, a Köpecbányai és a Keleti-tó helyzetérõl Marian István elnökkel beszélgettünk.

Elnõk úr, tavaly milyen évet zárt a Rika Sporthorgász egyesület?
Azt mondhatom, hogy eddig a legjobb évünk volt a tavalyi, ha az anyagiakat vesszük. A horgászlétszámunk is növekedett, tavaly több mint négyszáz tagunk volt. Ez nagyon nagy eredmény, hiszen 2007-ben még csak kilencvenen voltunk, tehát ennek fényében kijelenthetem, hogy évtõl évre növekedik a taglétszám. A 2%-os adó felajánlásból is sikerült pénzeket szereznünk, ez is bizonyítja, hogy az emberek elismerik a munkánkat és látnak jövõt az egyesületben.
A befolyt pénzösszeget mire költötték?
2012-ben összesen öt alkalommal telepítettünk halat, elsõsorban az általunk bérelt Pumpaházi holtárokba telepítettünk nagyobb mennyiségben, 5600 kg ponty, amúr, kárász és jászkeszeget. Emellett az általunk felügyelt Pumpaházi II holtárokba is raktunk 300 kg kárászt. A statisztikáink szerint a tavaly telepített halnak körülbelül a 85%-át ki is fogták. De ez nem azt jelenti, hogy a holtárokban nincs hal.
A pénz jó részét tehát erre fordítottuk, a megmaradt összeg egy részével az egyesületet képviselõ versenyhorgászainkat támogattuk, a többi pénzzel a mûködési és a fenntartási költségeket fedeztük.
Nem egyszer felvetõdött a gondolat, hogy lemondanának a köpecbányai tóról, milyen döntésre jutottak ezzel kapcsolatosan?
A köpecbányai tóra továbbra is igényt tartunk, szó sincs arról, hogy sorsára hagynánk. Errõl a bányatóról tudni kell, hogy még mindig kapitális példányok vannak benne. A tavaly is itt fogták a legnagyobb pontyot, amit a baróti Mátyus János csalt horogra, a hal kilenc kilót nyomott. A tavat továbbra is a Rika tagok használhatják, az éjszakai horgászat nem engedélyezett!
Idénre lesz-e haltelepítés?
Igen, márciusban akarunk telepíteni, akkor 2690 kg halat teszünk a Pumpaházi I holtárokba, a halat a bölöni tógazdaságból Kósa Adalberttõl hozzuk. 1400 kg dévér, 1200 kg kárász, 100 kg ponty. A dévért elsõsorban versenyhorgászainknak telepítjük.
Milyen bérletekkel kell számolni idén?
Idéntõl új árak lesznek szabva a baróti Rika Sporthorgász Egyesület által bérelt Pumpaházi- holtárok esetében. Az új rendelet értelmében 10 lejjel nõ a rendes bérlet a nem Rika tagoknak, és 5 lejjel fizetnek többet a Rika tagok egy 24 órás horgászatért. A Pumpaházi II-es holtárkon maradnak a tavalyi szabályok, aki nem Rika-tag, annak heti jegyet kell váltania, ami 20 lej. Itt megjegyezném, hogy tavaly nem ellenõriztünk, ám idén ezen változtatni akarunk.
Ha már a tavaknál tartunk, mi a helyzet a Keleti-tóval?
A helyzet sajnos nem változott, egyre csak romlik a helyzet a tó állapotát és jövõjét illetõen. A megépített lefolyón nincs zsilip, így bár a vizet levezeti, de a vízzel a hal is kimegy, így maholnap egy nagyobb áradás után nem marad jóformán hal a tóban. Mi nem bitorolni akarjuk azt a tavat, hanem megõrizni, és egy horgászható kellemes helyet akarunk kialakítani ott, amibõl mindenki csak profitálhat. Úgy gondolom, az egyesület ezen a téren is bizonyította rátermettségét és hozzáértését.

A REPLIKA JOGÁN
Az Antalfish horgászüzlet tulajdonosa és a január 20-i lékhorgászverseny szervezõi, a múlt heti lapszámban megjelent - A lékhorgászverseny margójára - címû olvasói levélre reagálva, cáfoljuk azt az állítást, miszerint birtokháborítást követtünk volna el. A Technika tavi lékhorgászversenyrõl idõben értesítettük a tó egy részét bérlõ Silv-Alim mezõgazdasági társulás tulajdonosait, akik megengedték, hogy a területen horgásszunk, akiknek ezúton is ismételten köszönetet mondunk. Válaszul a múlt heti cikkre, mi a Silv-Alim által bérelt területet használtuk a verseny során. Ha mégis valaki átlépett az érintett tulajdonosok területére, tettükért elnézést kérünk.
A szervezõk nevében, Antal Zsolt
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 808. lapszám "Sport" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.