Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 807. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.08. Magazin

Az elõzõ újságcikkben a kiskérõdzõk ellési folyamata volt leírva, folytatjuk a cikksorozatot ezek gondozásával ellés után.
Miután az újszülött világra jött, segítséggel vagy az nélkül, elsõ dolgunk az legyen, hogy tisztítsuk meg a kis állatot az orrnyílások körül, annak érdekében, hogy a légutakat szabaddá tegyük. Ha arra gyanakszunk, hogy az újszülött magzatvizet nyelt, rövid ideig a hátsó lábaitól felemelve függõlegesen tarthatjuk, kihasználva a gravitációt e probléma megoldására. Hasznos lehet megtörölgetni valamivel az újszülöttet, mielõtt az anyaállat elé tesszük, megkönnyítve ennek dolgát és ajánlatos a köldökzsinórt is valami nem túl irritáló oldattal fertõtleníteni (belemártani vagy sprayezni) . Ha látjuk, hogy ellés után az anyaállat legyengült, adhatunk meleg vízben áztatott vagy forrázott búzakorpát, hintõt (tócsot), és óvjuk a huzattól, hirtelen hõmérséklet-ingadozástól, mert ilyenkor sokkal könynyebben megfázhat. A tõgyekbõl kifejjük az elsõ néhány sugár föcstejet, majd arra biztatjuk az újszülöttet, hogy minél hamarabb szopjon, hiszen föcstejen keresztül veszi fel az antitesteket az élet elsõ néhány órájában, amik segítik majd a szervezetet a kórokozók felismerésében és leküzdésében. Ugyancsak fontos szerepe van a föcstejnek a bélszurok eltávolításában. Nagy tejtermelésû állatoknál, ha látjuk, hogy a tõgyek nagyon megfeszülnek, miután az újszülött jóllakott, ajánlatos kifejni a maradék tejet, megelõzvén a tõgyek gyulladását.
Normálisan ellés után a placenta 2 órán belül el kell hogy jöjjön. Ha valami rendellenességet észlelünk, idejében forduljunk állatorvoshoz, mert mindig egyszerûbb elejét venni a problémáknak.


Dr. Antal István-Zoltán<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 807. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.