Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 807. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.08. Aktuális hírek

Erdõfüle özv. Balázsi Gézáné szül. Ágya Emma életének 78. évében 2013. február 1-jén elhalálozott.
Nagybacon Molnár Ferencné szül. Nagy Dalma 2013. január 31-én 82 éves korában elhunyt.
Vinczi Árpád 2013. február 1-jén 54 éves korában tragikus körülmények között elhunyt.
Bardocz Zoltán életének 78. évében 2013. február 5-én elhalálozott.
A gyülekezetben 2013. január 27-tõl február 3-ig tartó egyetemes imahéten az alábbi lelkipásztorok végeztek igehirdetési szolgálatot: Balázsi Zoltán bardoci-, Tüzes Bölöni Ferenc olaszteleki, Berszán István középajtai-, Fekete Levente nagyajtai unitárius-, Bereczki László nyugalmazott-, Fancsal Gerõ Zsolt magyarhermányi-, Molnár Sándor helyi lelkipásztorok.

Hétrevaló

A szentelés egy olyan cselekvés illetve cselekmény, amely egy személyt vagy tárgyat képesít a kultuszban való részvételre. Mind a héber, mind a görög nyelvben találkozunk a fogalom megfelelõjével. Elsõsorban is tudnunk kell, hogy Isten szent. Ebbõl következik, hogy minden ami hozzátartozik, vagy vele kapcsolatos, vele érintkezésbe kerül, annak szentté kell válnia. Isten szentsége lényének tökéletességét és transzcendeciáját fejezi ki. Így a szentelés kizárólagos alanya Isten, aki szentségének kinyilatkoztatásával mutatkozik be övéinek. Ez a kegyelmes önkijelentés csak szent helyeken vagy dolgokban, esetekben, személyekben nyilvánul meg. A nép vagy az egyén azonban megsértheti Isten szentségét, ezért fontosak az ószövetségi tisztasági elõírások, amelyek tisztán megtarthatják a népet vagy a személyt. Isten maga is gondoskodik szentségének védelmérõl, egyrészt úgy, hogy a tisztátalanságot eltávolítja, másrészt, hogy Isten a saját népe által meggyalázott nevének szentségét a pogány népek szeme láttára megszenteli. Erre vonatkozik Jézus imájának elsõ kérése is: "szenteltessék meg a te neved!". Az Ószövetségben elsõsorban a papokat szentelik fel, mivel õk közvetlenül érintkeznek a szentségessel és a szentségekkel. Felszentelés nélkül ez az érintkezés veszedelemmel járhat. A szentelés azonban soha nem jelent elkülönítést, csupán a szentségessel való érintkezés lehetõségét adja. Így lehetett valakit Isten szolgálatába állítani, vagy valamit Szentségének felajánlani. Például a fõpap a turbánján arany virágdíszt viselt, amely jelezte, hogy Istennek van szentelve. A papok felszentelése hét napig tartott, amelynek csúcspontja a felkenetés volt. Felszentelésük az élet minden területére kiterjedt, és bizonyos megszorításokat tartalmazott a világ életével és dolgaival szemben. Az Újszövetségben már ritkán fordul elõ a fogalom, hiszen az ószövetségi kultusz és papság helyére nem új papság és kultusz lép elõ, hanem maga Jézus Krisztus, mint fõpap. Ily módon övéinek megszentelõdése már Benne történik, s ezáltal az egyén és a közösség is Isten szövetségesévé válik.
A keresztyén ember Krusztushoz tartozó ember. Márpedig, ha a gyökér és a törzs is szent, akkor az ágaknak is azoknak kell lennie. Ezért a felhívás: Legyetek szentek, amiképpen a ti Atyátok is szent!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 807. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.