Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.01. Magazin

Láthatatlan szennyezés!

Ezen a héten a légszennyezés káros hatásaira hívjuk fel a figyelmet, hiszen anélkül, hogy észrevennénk, kiterjedt gócforrás lebeghet a fejünk fölött.
Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a légköri szennyezés, mely úgy a környezetre, mint az emberre veszélyt jelent. Télen a légkörbe kibocsátott szennyezõanyagok mennyisége megduplázódik a fûtésre használt anyagok elégetésével. Erdõvidéken a legtöbb háztartásban fával és szénnel tüzelnek, így az égés során számos melléktermék jut a levegõbe, mint a szén-monoxid, szén-dioxid és nitrogénoxid. (üvegházhatás fõbb okozói). Mindezek mellett a közlekedés is jelentõsen hozzájárul a légszennyezés kialakulásához. Télen az elindulás, a helyváltoztatás nehezebb, és ez mind üzemanyag elégetéssel jár, így az autókból származó nehézfémek (ólom) mennyisége megemelkedik, mely légúti megbetegedéseket, asztmaszerû rohamokat idézhet elõ. Levegõvételkor az orr nyálkahártyája erõsen érzékennyé válik, majd a légcsõbe jutva irritálja azt. Fõként a városban élõk érzékelik a leghamarabb. Télen a zöldnövények hiánya miatt kevésbé, vagy egyáltalán nem alakul át a kibocsátott szennyezõanyagok többsége, így a légkör csak a csapadék hullásával tisztulhat ki.

Egyed Emõke, Zike
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.