Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.01. Közélet

Fejlõdésgátló költségvetés

A választási kampányban adócsökkentést, fizetés és nyugdíjemelést és gazdaságélénkítõ programokat ígérõ Szociálliberális Szövetség, miután a félrevezetett lakosság kétharmados támogatását szerezte meg, hozzálátott ígéreteinek megszegéséhez. Bevezeti a vizitdíjat az egészségügyben, megadóztatja a mezõgazdasági tevékenységet folytatókat, átalányadóval sújtja a kis- és közepes vállalkozókat. Ezen túlmenõen a 2013-as költségvetés tervezete úgy néz ki, hogy gyakorlatilag minden beruházási tétel vagy teljesen megszûnik, vagy drasztikusan csökken. Néhány példa: a szociális lakások építésére szánt összeg a 2012-eshez képest 1/3-ra csökken, a hõszigetelési programra szánt öszszeg a 2012-es kifizetésnek alig 10%-át teszi ki, a megyei utak feljavítására szánt összeg pedig közel felére csökken 2012-höz viszonyítva. A mûemlékrestaurálásra szánt összeg 55 millió lejrõl 20 millióra csökken, és az egyházak templomépítési és javítási céllal elkölthetõ összege is több mint felére csökken. Számos megkezdett beruházásnál a 2013-as elõirányzat 0 lejt tartalmaz, de nem elégségesek a megyék számára leosztott költségvetési tételek sem. Az RMDSZ képviselõi és szenátorai több mint 100 módosító javaslatot nyújtottak be, ezek egyrésze a megyék számára leosztott pénzösszegek növelésére irányult, annak az alapján, amit a megyei tanácsok illetve szervezetek készítettek elõ.
Másrésze beruházási fejezetek növelését célozta, mint például az észak-erdélyi autópálya, illetve megyei utak számára szánt összegekét, vagy az egészségügy, oktatás, mûemlékvédelem és az egyházak számára szánt összegek legalább tavalyi szinten tartását tûzte ki célul.
A miniszterelnökkel a költségvetés kapcsán tartott találkozón a képviselõk és szenátorok a konkrét költségvetési kérdéseken túlmenõen hangsúlyozottan szóba hozták az észak-erdélyi autópálya folytatásának szükségességét, azt, hogy mennyire hátrányosan sújtja a mezõgazdasági tevékenységet az újonnan bevezetett adó, valamint azt is, hogy a beruházások visszanyesése negatívan hat ki majd a gazdaság fejlõdésére, illetve hogy azok visszanyesése félõ, hogy még súlyosabban fogja érinteni a magyar közösséget.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.