Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.02.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.02.01. Közélet

Dolgozzanak meg a pénzükért!

ALBERT EGON Nemrégiben közzétették Baróton azt a dokumentumot, amely a szociális munkások éves tevékenységét tartalmazza, - így ezentúl mindenki tisztában lehet azzal, hogy tulajdonképpen a “szocisoknak” hónaponta mi is volna a feladata.
Az elmúlt években sokan sokféleképpen értelmezték azt, hogy mit is jelent szociális munkásnak lenni. A segélyre szorulók némelyikének nemes egyszerûséggel ez olyan állandó anyagi támogatást jelentett, amiért semmit sem kellett dolgozni, - elég volt hónaponta elmennie a hivatalba, és, ha kellett, többórás cirkusz után megkapta a pénzét. Mások megpróbáltak a törvényt kicselezve érvényt szerezni jogosultságuknak, hiába volt állandó keresõ a családban, mégis pénzt követeltek a polgármestertõl, mondván, ez nekik jár, mert meg volt ígérve!
Akadtak olyanok is, akik rendszeresen megjelentek a reggeli munkaosztásnál, vállukra véve a seprût, lapátot, nekiláttak a napi feladatnak, alkalmanként - ahogyan a kedvük szottyant - olyan munkát végezve. Talán ez a legutóbbi magatartás volt az, amely sok helyi lakosnál kihúzta a dugót, ugyanis nem bírták ki kritizálás nélkül a lapátnyélen tétlenül könyöklõ szociáis segélyes effajta munkakedvének látványát. A naponta megismétlõdõ esetek sokáig vitákat és feszültséget gerjesztettek az emberek között, fõként úgy, hogy egyesek szerettek ebbõl politikai kérdést csinálni, így ezen viták a mai napig hatással vannak a közvéleményre.
Ha nagyon sarkítani akarnánk, akkor mondhatnánk azt is, hogy mindmáig nem egyértelmû, hogy hol végzõdik a szociális munkás feladata, és hol kezdõdik a lakosé - például, ha a kapuja elõtti rész rendbentartásáról esik szó.
Továbbra is érkeznek a panaszok, hogy téli hónapokban síkosak, járhatatlanok a járdák, vagy hóolvadás esetén az utcára kifolyó víz miatt nem lehet egy-egy porta elõtt közlekedni. A problémák megoldását mindenki most is a polgármestertõl, vagy éppen a szociális munkástól várná el - legtöbbször hasztalan.
Az új tanácshatározatnak köszönhetõen, immáron az alpolgármester felel arról, hogy a “szocisok” milyen intenzitással végzik a napi feladatukat. Egyelõre csak remélni lehet, hogy végre valahára, a sok más sürgõs megoldást igénylõ probléma mellett, ez sem fog háttérbe szorulni. Az éves program pedig nem csupán egy látszatmegoldás, hanem egy körültekintõ tervezés eredménye, annál is inkább, hogy a “szocisok”-ban ne csak az ingyenélõt, hanem pénzéért megdolgozó embert is lássák.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 806. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.