Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2013.01.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 803. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2013.01.11. Közélet

Késéssel is, de átvették a baróti strandot

A.E.Bár napirendre tûzték, ám a gyülésen mégis levették azt a határozatot, ami az idei év helyi adóiról és illetékeirõl szólt, így egyelõre nem tudni, emelnek-e vagy sem adókat Baróton. Lázár-Kiss Barna polgármester elmondta, jobbnak látták, hogy levegyék a határozatot napirendrõl, ugyanis jelen pillanatban sem egyértelmû, hogy mit akar a kormány, ameddig minden nem világos, addig nem érdemes határozni ez ügyben.
Az eddig napvilágot látott kormányhatározatban az áll, hogy az elmúlt három év infláció mértékével, 16,05%-al lehet emelni a helyi adókat és illetékeket. Azt, hogy emelnek vagy sem, a hivatalok fogják eldönteni, ebben szabad kezet kapnak a kormánytól. Baróton 2012 januárjában már emeltek adót, az akkori elöljáró 10%-os emelést irányzott elõ, amibõl végül – a módosító javaslatoknak köszönhetõen –, 8% lett. A környezõ községekben nem volt adóemelés, idén azonban könnyen meglehet, hogy falvakon az adófizetõnek jobban a zsebébe kell majd nyúlnia.
Az 2013-as esztendõ elsõ tanácsülésén a “Borvizek Útja” program során felépített baróti strand átvételérõl döntöttek, a határozathoz kétharmados többség kellett, végül az RMDSZ és az EMNP mellette szavazott, az MPP egy ellene, és két tartózkodó szavazattal gyakorlatilag nem támogatta a strand átvételét. Hosszas huzavona után végre pont került a közel 650 ezer eurós beruházás végére, ez azt jelenti, hogy idén, a strandszezonban hivatalosan is megnyitja kapuit a városi strand. Arra most nem tértek ki konkrétan, hogy a mûködtetés milyen formában fog történni, a polgármester annyit hozzáfûzött, hogy várja a javaslatokat a belépõdíjak meghatározására vonatkozóan, hiszen ebben a kérdésben sem akar önkényesen döntést hozni. Minden frakció örömmel vette, hogy megnyílik a strand, ami ráadásul az itteni adófizetõnek nem került egy lejébe sem. Az MPP frakciója azonban annyit hozzáfûzött, eltúlzottnak véli azt az állítást, amikor azt mondja az RMDSZ, hogy a város ezzel csak nyert, ha megnézik mit csináltak a medencével, akkor tulajdonképpen Barót ezzel a beruházással veszített.

“A városi strand jelen pillanatban olyan állapotban van, hogy át tudjuk venni” - fogalmazott tömören felvezetõjében Lázár-Kiss Barna polgármester, aki továbbá elmondta, a tavaly volt néhány olyan hiányosság, ami miatt nem tudták rendesen üzemeltetni a strandot, ilyen volt a klórozó berendezés hiánya, vagy a PH érték szabályzó. Ezek miatt is történhetett meg, hogy a polgármester nem vette át tavaly a létesítményt.
Az MPP részérõl Szilágyi Sándor aggódalmát fogalmazta meg azzal kapcsolatosan, hogy ha átveszik a strandot, a javítási munkálatokat milyen pénzbõl végzik majd - kíváncsi volt arra, megvannak-e még a garancia pénzek. Véleménye szerint jogos az aggodalma, ugyanis a tanácsos nem szeretné, ha a város pénzébõl javítanák, vagy pótolnák ki a hiányosságokat.
Lázár-Kiss Barna arról biztosította a tanácsot, hogy személyesen kezeskedik arról, hogy a garancia pénzek nem fognak eltûnni, és a javítások, hibák kiküszöbölésére, fedezésére fogják fordítani. Éppen ezért, egy lejt sem fog a tanács pénzébõl a strandra költeni - ezt tiszta lelkiismerettel jelentheti ki.
Gál Károly RMDSZ-es tanácsos, a kibontakozó vitához annyit fûzött hozzá, nem érti, mi itt a gond, a város kapott tiszta ingyen egy strandot, nekik most csak annyi a kötelességük, hogy átvegyék.
Ez a vélemény azonban egyáltalán nem gyõzte meg az MPP frakciót arról, hogy támogassa az átvevésrõl szóló határozatot, a mostani eljárást ez ügyben egyenesen bohóckodásnak nevezték. Vass Csilla (MPP) azt kifogásolta, hogy miért kellett a meglévõ medencét lekicsinyíteni és feltölteni, ilyen formán a stranddal csak akkor nyert volna a város, ha melléje egy új medencét építettek volna, és a régit hagyták volna úgy, ahogy volt.
A tanácsos azt sem tartotta helyénvalónak, hogy nyolc év alatt velik senki sem konzultált, hogy tulajdonképpen mi is épül oda, mindig kész tények elé voltak állítva.
Szép Béla, az EMNP részérõl, örült annak, hogy végre pont kerülhet a strand ügyére, úgy látja, ez az egyik olyan létesítmény a Borvizek Útja programban, ami mûködõképes is. Itt az ideje hát annak, hogy a városi strand betöltse azt a szerepet, amire rendeltetett - fogalmazott.
Ezt követõen szavazásra került sor, az MPP további vádaskodásai süket fülekre találtak, arra a megjegyzésre, hogy ennek a létesítménynek mi köze a borvízhez Pál-Szilágyi Zoltán tanácsos (RMDSZ), csupán annyit válaszolt: a strandnak a borvízhez annyi köze van, hogy körülötte pezsegni fog az élet.

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 803. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.